Hlavní obsah

S hokejistou Janem Markem se loučí stovky lidí

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jindřichův Hradec
Aktualizováno

S hokejistou Janem Markem se od pátečního rána loučí stovky lidí v kostele Nanebevzetí Panny Marie v jeho rodném Jindřichově Hradci. Dopoledne se konalo poslední rozloučení pro veřejnost. V pravé poledne začal v kostele nedaleko jindřichohradeckého náměstí církevní pohřeb, kterého se účastnila pouze rodina a pozvaní přátelé.

Článek

Mezi hosty nechyběli hokejisté jako například kapitán národního týmu Tomáš Rolinek, kamarád a spoluhráč z reprezentace Jiří Novotný nebo bývalý trenér reprezentace Slavomír Lener.

„Přišli jsme se rozloučit s Honzou za nás za všechny z Českého hokejového svazu, za hokejisty. Hovořil jsem už na mnoha místech, ale nikdy mi srdce tak nebušilo. S Honzou, Karlem (Rachůnkem) a Pepíkem (Vašíčkem) odešla páteř národního mužstva. Honza dával chuť, chytrost, byl špílmachr mužstva. Budou se těžko nahrazovat. Pro mě osobně Honza nezemřel, je tu pořád se mnou,“ zavzpomínal při obřadu Slavomír Lener.

Foto: Jiří Falout, Právo

Lidé vyjadřují soustrast do kondolenční knihy.

Jiří Novotný poté zdůraznil, že odešel nejen vynikající hokejista, ale i vynikající člověk. „Klobouk dolů, co dokázal. Nikdy jsem se nesetkal s hokejistou, kterého Bůh obdaroval takovýmto talentem. Zůstane v našich srdcích a bude nám chybět,“ prohlásil Novotný.

Poté se šest kamarádů Jana Marka převléklo do reprezentačního dresu a rakev odnesli z kostela ven.

Foto: Jiří Falout, Právo

Hokejisté v národním dresu s číslem Jana Marka vynášejí rakev z kostela. Za nimi rodina.

Obřad sledovaly v přímém přenosu na jindřichohradeckém náměstí Míru stovky lidí. Někteří se neubránili slzám. „Byl to bezvadný člověk. Na to, co dokázal, byl velice skromný a proslavil Jindřichův Hradec. Účastí na pohřbu jsem mu chtěl poděkovat,“ řekl Právu Václav Malý. Soustrast vyjadřují lidé do knihy při odchodu z kostela.

Foto: Jiří Falout, Právo

Lidé v kostele Nanebevzetí Panny Marie vzdávají čest tragicky zesnulému hokejovému reprezentantovi Janu Markovi.

Hokejový reprezentant Jan Marek zahynul ve středu 7. září při leteckém neštěstí u ruské Jaroslavle, kde se krátce po startu zřítilo dopravní letadlo Jak-42. Na jeho palubě cestovali hráči hokejového týmu Lokomotiv Jaroslavl, nikdo z nich nepřežil. Spolu s Markem přišli o život také čeští hokejisté Josef Vašíček a Karel Rachůnek či slovenská legenda Pavol Demitra.

Markovu pohřbu ustoupil začátek extraligy

S ohledem na páteční termín Markova pohřbu bylo odloženo všech sedm zápasů původně plánovaného úvodního kola hokejové extraligy.

"Rozhodli jsme, že se v pátek hrát nebude a zápasy prvního kola se uskuteční v náhradním termínu," řekl ředitel extraligy Stanislav Šulc s tím, že zástupci klubů chtějí všem dát možnost se s hokejisty rozloučit.

Foto: Jiří Falout, Právo

Lidé v kostele Nanebevzetí Panny Marie vzdávají čest tragicky zesnulému hokejovému reprezentantovi Janu Markovi.

Ve středu se konalo poslední rozloučení s Karlem Rachůnkem ve Zlíně, ve čtvrtek v Havlíčkově Brodě s Josefem Vašíčkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám