Hlavní obsah

Starostové měst a obcí z Beskyd se opět bouří proti těžbě uhlí

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Proti novému návrhu Státní energetické koncepce (SEK) se bouří starostové desítek obcí v Beskydech. Odmítají, aby byla těžba v černouhelném Dole Frenštát spuštěna po roce 2030, jak to navrhuje aktualizovaný materiál ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) počítá s prolamováním limitů těžby

Článek

Představitelé beskydských měst i obcí a ekologických sdružení přitom upozorňují, že jim letos v únoru ministr Martin Kocourek (ODS) slíbil, že nový návrh aktualizované SEK zohlední jejich požadavky. Jiří Novotný, starosta Trojanovic a předseda Sdružení měst a obcí na ochranu beskydského regionu, jenž zastupuje 31 obcí se zhruba 200 tisíci obyvateli, je z aktualizovaného návrhu SEK zklamaný.

Jménem sdružení už poslal nesouhlas se SEK, obsahující návrh na vyřazení sporných bodů, na MPO, úřad vlády i do rukou premiéra Petra Nečase (ODS). „Průzkum je jen záminka k zahájení těžby, přitom k němu nejsou důvody,“ vysvětlil.

Ministr porušil slib, žehrají starostové

Argumentuje i informacemi o vývozu a dovozu černého uhlí. „Za posledních šest let jsme dovezli černého uhlí za 28,5 miliard korun, přitom hodnota vyvezeného uhlí byla dokonce 96,9 miliard. Z toho je vidět, že u nás se uhlí rabuje a ve velkém prodává. Kdyby stát zasáhl a určil, kolik se může dovést a vyvést, nemusel by se frenštátský důl těžit,“ upozornil Novotný. Existenci ložiska nepopírá, ale nesouhlasí s jeho využitím.

Proti aktualizovanému návrhu SEK je i sdružení Naše Beskydy. „Velice nás současná situace zklamala, protože nám pan ministr slíbil, že se frenštátské uhlí potřebovat nebude,“ poukázal místopředseda sdružení Marián Žárský. Podle něj vždy MPO argumentuje tím, že se jedná pouze o pracovní verzi, a ujišťuje, že ji budou moci samosprávy připomínkovat.

Proti těžbě byl i Nečas

„Jenže rok 2030 je už za 18 let, ten horizont je velice blízko,“ upozornil a dodal, že sdružení Naše Beskydy bude důrazně požadovat vypuštění pasáže o Dolu Frenštát z jakéhokoliv návrhu SEK. „Použijeme veškeré prostředky, které máme, obrátíme se i na premiéra, protože v minulosti, když působil na ministerstvu práce a sociálních věcí, byl pan Nečas jediným politikem, který byl pro ukončení aktivit a zasypání frenštátského dolu. A to nám dal písemně,“ vzpomínal Žárský.

Podle mluvčího MPO Pavla Vlčka představuje aktualizace SEK zásadní strategický dokument, který načrtne budoucnost energetiky ČR na několik dekád dopředu. „Určitě tedy projde připomínkovým řízením, svoje poznámky vůči koncepci tak budou moci obce kolem dolu Frenštát určitě uplatnit. A to například prostřednictvím kraje nebo Svazu měst a obcí,“ sdělil.

Zájem má OKD

Otázky na konkrétní body ze SEK považuje za předčasné. „Nicméně ministr průmyslu a obchodu se se zástupci Sdružení měst a obcí na ochranu beskydského regionu už dvakrát setkal a slíbil, že aktualizace SEK bude reflektovat jejich požadavky. V zájmu státu však je, aby měl nerostná ložiska dobře zmapovaná a popsaná,“ doplnil Vlček.

Důl Frenštát se budoval v 80. letech 20. století, nyní je zakonzervován. Společnost OKD usiluje o povolení k průzkumné ražbě, která prozkoumá zásoby uhlí a plynu pod Beskydami, několik let. Zásoby uhlí na Frenštátsku se odhadují na více než 100 miliónů tun.

Reklama

Výběr článků

Načítám