Hlavní obsah

Dálnice D8 má být dostavěna nejpozději do roku 2015

Právo, ape

Poslední úsek dálnice D8 přes České středohoří by měl být dostaven nejpozději do roku 2015. To je nejzazší termín, kdy je možné na stavbu získat dotace z Operačního programu doprava a ministerstvo dopravy chce podle ministra Pavla Dobeše (VV) tyto dotace z Bruselu každopádně získat. Aby bylo možno dotace získat, musí být už stavba v roce 2015 zkolaudována.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

"Máme velký zájem stavbu dokončit do roku 2014, případně do roku 2015 tak, abychom byli schopni požádat Evropskou komisi o proplacení v rámci Operačního programu doprava. Uděláme vše pro to, aby se podařilo tento časový harmonogram splnit," řekl ve čtvrtek Dobeš při své návštěvě Ústí nad Labem.

I kdyby se nepodařilo peníze ze zdrojů Evropské unie získat, bude dostavba dálnice D8 podle Dobeše patřit stále mezi priority a dostaví se z peněz státu. "I v takovém případě patří D8 mezi naši prioritu, chceme ji dostavět i za cenu národního financování," řekl ministr s tím, že není pravda, že pokud peníze z evropských zdrojů stát na D8 nezíská, přesunou se finance původně pro ni určené na opravu dálnice D1, jak se dříve spekulovalo.

Stavba posledního úseku dálnice D8 začala v roce 2007, o tři roky později měla být hotova. Zdržely jí především spory s ekologickými organizacemi, které se o stavbu vedou už od 90. let.

Ekologům dal soud v některých případech za pravdu, což rozhněvalo řadu obyvatel u silnic, kterými místo po dálnici stále proudí denně 10 000 aut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám