Hlavní obsah

Martin Roman rezignoval na šéfa ČEZ

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Generální ředitel energetického gigantu ČEZ Martin Roman definitivně skončil. Potvrdil to v ČT šéf poradců premiéra a předseda dozorčí rady ČEZ Martin Říman (ODS), podle nějž Roman podal rezignaci a dozorčí rada ji přijala. Roman skončil i v čele představenstva energetického gigantu. Říman zdůraznil, že Roman odchází z vlastní vůle.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf ČEZ Martin Roman

Článek

Romana v čele představenstva i ve funkci generálního ředitele nahradil dosavadní výkonný ředitel ČEZ Daniel Beneš, kterého v den Romanovy rezignace zvolilo představenstvo.

„Pokud vím, tak pan Roman o své rezignaci uvažoval zhruba od listopadu,“ uvedl Říman.

Premiér Petr Nečas (ODS) se zatím ke složení funkce Martina Romana oficiálně nevyjádřil. Pouze skrz svého mluvčího Jana Osúcha vzkázal, že Roman odchází na vlastní žádost. To je ovšem v rozporu s původními informacemi serveru lidovky.cz, podle jehož zdrojů z premiérova okolí si Nečas o výměnu na vůdčí pozici ČEZ osobně požádal. Říman ale tvrdí, že premiér na Romanovo rozhodnutí neměl vliv.

Stejně hovoří i Roman. „Před několika měsíci jsem oznámil panu premiérovi, že bych chtěl skončit jako předseda představenstva a generální ředitel ČEZ. Pan premiér mě požádal, zda bych mohl své dlouholeté zkušenosti zúročit jako předseda dozorčí rady. Tuto nabídku jsem přijal,“ citovaly Lidové noviny Romana.

S akciemi to nepohne, míní politici

O rošádách ve vedení ČEZ se spekulovalo ještě před loňskými volbami, kdy strany tiše nominovaly své kandidáty. Generálním ředitelem se mohl podle kuloárních informací stát Martin Pecina (ČSSD) nebo Martin Kocourek (ODS).

Zpráva o Romanově odchodu podle agentury Bloomberg nepřekvapila ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), naproti tomu se tomu divil bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD).

„Neumím si vysvětlit, proč se to tak prapodivně zveřejnilo. Zřejmě došlo k úniku informací,“ řekl v ČT Urban s tím, že premiér měl s Romanem vystoupit na společné tiskové konferenci a poděkovat mu za to, že ČEZ dovedl mezi špičkové firmy EU.

Říman i Urban se shodli, že výměna vedení ČEZ nebude mít vliv hodnotu akcií, ani na chod firmy, jelikož Beneš zachová vedení firmy kontinuitu.

Média už se nemusí bát vlivu ČEZ na politiku, myslí si Hašek

Romanův odchod překvapil šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku. „Musím říci, že to pro mne byla překvapivá informace,“ řekl lídr soc. dem. Právu a vyzval vládu, aby postupovala obezřetně. „Tato vláda se už v minulosti dopustila mnoha personálních přehmatů,“ poznamenal Sobotka s tím, že personální hádky v koalici by mohly vést ke zdevastováním ČEZ.

Prvního místopředsedu soc. dem. Michala Haška překvapila rychlost změny ve vedení ČEZ. „Překvapila mne rychlost a forma provedené personální změny, na druhou stranu Martin Roman zůstává se svými letitými zkušenostmi v čele dozorčí rady a Daniel Beneš z pozice výkonného ředitele, tedy muže ČEZ číslo dvě, je pro mne logickým nástupcem,“ sdělil ve čtvrtek Hašek Právu.

Filip vidí za rezignací politický tlak

„Před novým šéfem je velký úkol zajistit efektivní a bezpečné fungování největší české firmy a také její transparentní vazby na veřejný sektor,“ uvedl Hašek.

S Romanem podle něj končí jedna etapa historie ČEZ spojená nepochybně s velkým růstem firmy. „Ale také například s obavami médií o přiměřené míře vlivu na českou politiku,“ doplnil první místopředseda ČSSD. Za dosažené úspěchy podle něj patří Romanovi poděkování státu.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je otázkou, nakolik souvisí rezignace se změnou strategie firmy. Lídr komunistů soudí, že se Roman pravděpodobně chystá na jiné angažmá. Vzhledem k tomu, že zastával významný post, Filip nevylučuje, že za Romanovým odchodem může být i politický tlak. „To nevylučuji, že na něj mohl být vytvářen tlak,“ řekl šéf KSČM na dotaz Práva.

Anketa

Byl podle vás Martin Roman dobrým generálním ředitelem ČEZ?
Ano
93,6 %
Ne
6,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 45856 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám