Hlavní obsah

Ranní mrazy likvidují rostliny a ovoce, víkend ale bude letní

Přestože ranní teploty srážejí rtuti teploměrů pod nulu, nadcházející dny budou slunečné a hřejivé. Denní maxima porostou a v sobotu se mohou rtuti teploměrů vyšplhat až na 25 stupňů. Poté se nakrátko zatáhne, ale i v nadcházejícím týdnu by měly příjemné teploty vytrvat. Informovala o tom Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Za oběť ranním mrazům padnou některé okrasné rostliny, například jiřiny.

Článek

Podle ní už je třeba počítat s ranními přízemními mrazíky. Ve čtvrtek se po ránu vyskytly na řadě míst, kromě Jizerky, kde naměřili meteorologové minus 1,5 stupně Celsia, mrzlo například i na Šindelové na Sokolovsku. Těsně u země tam naměřili minus 1,7 stupně Cesia, ve dvou metrech pak minus 0,9 stupně.

„V tomto období je to už poměrně běžné a musíme počítat s tím, že mráz se bude objevovat stále častěji,“ sdělil Právu Rudolf Kovařík z klimatologické stanice v Šindelové.

Ranní mrazík podle něj odnesou některé rostliny. „Zmrznou nejhezčí z kytek, jiřiny,“ poznamenal Kovařík. Honsová k tomu doplnila, že popadané ovoce by si měli pohlídat také zahrádkáři a sadaři.

Přes den by se ale teploty měly vyšplhat k rozmezí od 18 do 22 stupňů Celsia a v pátek se posunou ještě o stupeň výše. Obloha by měla být po oba dny jasná až polojasná, pouze po ránu lze očekávat mlhy.

Sychravá neděle, poté slunný týden

V sobotu se ranní teploty budou pohybovat mezi deseti a šesti stupni Celsia, odpolední maxima ukážou 21 až 25 stupňů. Na většině území bude skoro zataženo až polojasno, navečer ale bude oblačností přibývat a v noci na neděli se mohou objevit přeháňky a bouřky.

Následující ráno zůstane při intervalu od šesti do deseti stupňů, odpoledne ale bude o něco chladněji, teploty se budou pohybovat mezi 19 až 23 stupni Celsia. Od západu ale bude nadále do ČR proudit studená fronta, na většině území bude oblačno až zataženo s přeháňkami a na Moravě a ve Slezsku s bouřkami.

Od pondělí bude oblačnosti ubývat, avšak teploty přes den klesnou k 16 až 20 stupňům Celsia. Od úterý ale zase porostou k 18 až 22 stupňům a příjemné slunné počasí by mělo vytrvat až do pátku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám