Hlavní obsah

Rozhodnuto: obrana zruší přerovské letiště

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O zrušení vojenského letiště v Bochoři u Přerova uvažuje ministerstvo obrany již řadu let, místní vlivní politici ale dosud dokázali úplný odchod vojáků z letiště vždycky odvrátit. Teď se jim ale ministra obrany Alexandra Vondru (ODS) přemluvit už nepodařilo.

Článek

Na obraně právě v těchto dnech dokončují ekonomickou a vojenskou analýzu využití vojenských letišť. Podle informací Práva z okolí ministra brzkému konci vrtulníkového letectva na přerovském letišti už nikdo nezabrání.

Provoz letiště a dvaceti vrtulníků Mi-17 za miliardu korun ročně není podle ministerstva příliš rentabilní, a proto letku přesune do Náměště nad Oslavou, kam před třemi lety byly z Přerova přesunuty i bojové helikoptéry Mi-24.

Velitel vojenského letectva Jiří Verner je na zrušení připraven. „Vrtulníky by se přemístily do Náměště a vojákům by se nabídla místa tam. Pro ně to není nic neznámého, protože se o zrušení mluví dlouho,“ řekl Právu Verner.

„Na hloupé rozhodnutí bylo zaděláno už dřív“

V Přerově by odchod armády z letiště považovali za katastrofu. „Pro nás je to svízelná situace, protože jsme založili obchodní společnost a začali jsme provozovat civilní část. Bez vojáků nebudeme ale schopni pokračovat,“ řekl Právu primátor Přerova a senátor za ČSSD Jiří Lajtoch.

Společnost Regionální letiště Přerov, v níž je Lajtoch členem představenstva, začala fungovat před rokem a kvůli velké konkurenci letišť u Ostravy a Brna nemá příliš šancí bez armády přežít.

Armáda má ještě letiště v Čáslavi, na kterém operují gripeny. Z pražských Kbel létá vládní letka a další dopravní letadla. V Náměšti jsou ještě bitevníky L-159 a na letišti v Pardubicích armáda pomáhá správě letiště, které společně provozuje s firmou EBA. V Pardubicích ještě působí armádní výcvikové centrum.

Podle přerovského poslance Zdeňka Boháče (ODS) mělo ministerstvo zrušit raději letiště ve Kbelích či v Pardubicích. Jako člen branného výboru Sněmovny si ale uvědomuje, že obrana musí šetřit a že přerovské letiště má na kahánku již dlouho.

„Uzavření nejvýchodnějšího vojenského letiště je hloupé rozhodnutí, ale to hloupé rozhodnutí způsobil bývalý ministr Tvrdík, který rozhodl, že bude upřednostněna Náměšť nad Oslavou,“ řekl Právu Boháč.

Letiště v Náměšti a v Čáslavi před nedávnem Vondra označil za strategické, protože do nich NATO investovalo stovky miliónů korun a využívá je k obraně evropského vzdušného prostoru.

Odchod vojáků z Přerova nebude jedinou redukcí, kterou armáda v Olomouckém kraji podstoupí. Obrana chystá v příštím roce zrušit velitelství společných sil v Olomouci, kde pracuje okolo 400 vojáků. V Olomouci by mělo zůstat pouze velitelství pozemních sil se zhruba stovkou vojáků.

Velitelství vzdušných sil by se mělo přesunout do Staré Boleslavi a mělo by také zeštíhlet na sto vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám