Hlavní obsah

Pospíšil kvůli zprávě BIS podá žaloby na zhruba desítku soudců

• Aktualizováno

Prohlášení Bezpečnostní informační služby (BIS) ohledně korupce a klientelismu v justici se týká méně než deseti soudců, řekl ve středu v pořadu Impulsy Václava Moravce ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Od tajné služby prý však dostal i konkrétní informace ohledně manipulace se spisy, které povedou s největší pravděpodobností k podání několika kárných žalob.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

BIS ve své výroční zprávě za rok 2010 napsala, že je justice zatížena korupcí, vynášením citlivých informací, pochybnými kontakty s podsvětím i liknavostí vrcholných představitelů. Vzhledem k zákonem vymezenému postavení soudců a státních zástupců však tato činnost zůstala nepotrestána. Pospíšil, stejně jako dříve jeho náměstek Filip Melzer, uvedl, že ho zpráva nepřekvapila. Podobné informace od kontrarozvědky dostal již několikrát.

„Těch případů, o kterých víme, a já nijak nesnižuji jejich nebezpečnost, je řekněme do deseti ročně,“ prohlásil ministr. Konkrétní počet podle svých slov nemůže sdělit, protože je tajný. Chápe prý rozhořčení zástupců justice, kterým vadí, že se z jednotlivých případů udělal obecný závěr o zkorumpovanosti soudců a státních zástupců.

Většinou podle Pospíšila dostává ministerstvo od BIS obecné informace. Jeden soudce již nicméně v minulosti opustil na základě zprávy tajné služby justici, byly také již podány kárné žaloby. „Nyní připravujeme další vlnu, protože jsme dostali podněty ohledně manipulací při přidělování spisů konkrétním soudcům,“ uvedl Pospíšil. Některé kauzy tak mohli soudit soudci, kteří na nich měli nějaký zájem. Opět však podle ministra jde pouze o několik případů.

Ministr dále zopakoval, že jeho úřad na základě informací BIS připravuje novely, které mají korupci a propojenost s podsvětím omezit. Plánuje změnit zákon o znalcích a tlumočnících či vytvořit nová pravidla pro výběr soudců a pro přidělování věcí na soudy.

Reklama

Výběr článků

Načítám