Hlavní obsah

Ve Zlíně se tisíce lidí naposledy rozloučily s Rachůnkem, hokejisté plakali

Právo, Aleš Fuksa
Zlín
Aktualizováno

Tisíce lidí se za chmurného odpoledne sešly ve středu na zlínském náměstí Míru, aby se rozloučily s tragicky zesnulým hokejistou a hrdinou loňského mistrovství světa Karlem Rachůnkem. V centru města vyrostlo pódium s pietními artefakty. Program na náměstí potrvá po celé odpoledne.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Pieta za Karla Rachůnka na zlínském náměstí Míru

Článek

Od 12:00 přicházejí lidé na náměstí, aby vzdali hold hokejovému obránci, jehož počátky kariéry mají kořeny právě ve Zlíně. Přestože se nad městem vznášejí těžká mračna, desítky lidí navzdory dešti stále proudí na náměstí. Kolem 13:00 začal vítr sílit a déšť zhoustl.

Své pohledy upírají směrem k pódiu, na kterém je velká fotografie Karla Rachůnka, na velkém plátně se zde promítají fotografie a další dokumenty ze života slavného hokejisty. Do toho hraje Rachůnkova oblíbená hudba, mezi jinými interprety zazněli například Olympic, Karel Gott, Lucie Bílá, Michal David nebo Wanastowi Vjecy.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zliňané píší vzkazy Karlu Rachůnkovi, který tragicky zahynul minulou středu při leteckém neštěstí.

Pietní místo je obklopeno květinami a věnci, které s sebou lidé přinesli. Po obou stranách pódia jsou knihy s prázdnými listy, do kterých lidé píší kondolence a vzkazy. Tvoří se u nich fronty.

"Flotila ztratila vlajkovou loď"

Oficiální pohřeb začal od 14:00 na lesním hřbitově ve Zlíně, kde se s ním loučili rodina, přátelé a spoluhráči.

Na pohřeb přišla kromě desítek Rachůnkových bývalých spoluhráčů i řada trenérů, pod jejichž vedením Rachůnek působil. Mezi nimi například Horst Valášek, Alois Hadamczik a Vladimír Vůjtek. Nechyběl ani šéf hokejového svazu Tomáš Král.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Na pohřeb Karla Rachůnka dorazil i trenér Vladimír Vůjtek se svým synem.

Jindy odolní hokejisté se při obřadu neubránili slzám, obzvláště ve chvíli, kdy se slova ujal Rachůnkův bratr Ivan.

„Lumpárny, kterých jsme se všichni tři bratři navyváděli, jsou pro nás nezapomenutelné. Pro nejmladšího bráchu byl Kája velkým vzorem. Naše flotila ztratila vlajkovou loď. Je těžké vyjádřit, jak nám brácha chybí,“ řekl se hlubokým zármutkem v hlase Rachůnek.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Hokejisté se před smuteční síní loučí se svým kamarádem Karlem Rachůnkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám