Hlavní obsah

Po Klausově návštěvě v Kyselce se strhla potyčka

Právo, Rudolf Voleman
Kyselka

Incidentem skončila návštěva prezidenta Václava Klause někdejších lázní Kyselka na Karlovarsku. Když už byla prezidentská kolona aut na cestě z Kyselky za dalším programem do Jáchymova, pustili se do sebe viceprezident Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR Martin Kadrman a generální ředitel společnosti Karlovarské minerální vody (KMV) Alessandro Pasquale.

Článek

Kadrman nejdříve kolem procházejícího Pasqualeho nazval dobytkem. To si nenechal temperamentní italský šéf stáčírny líbit, přistoupil ke Kadrmanovi, nechal si nadávku zopakovat a pak mu dal facku.

„Náš průvod demonstrantů se zastavil před jedním z objektů někdejších lázní Kyselka, který je obýván nájemníky,“ popisoval incident Kardman.

Spor o facku

„Když pan Pasquale procházel okolo, zeptal jsem se jej veřejně, proč jeho společnost za dvacet let do domu nevložila ani korunu, když na objektu padá komín a je poškozená kanalizace domu, takže výkaly vytékají do sklepa objektu. Odvětil mi, abychom místo slov začali něco pro záchranu Kyselky činit. Proto jsem na něj zvolal, že je dobytek. Na to se pan Pasquale ke mě vrátil s tlumočníkem a žádal, abych mu to ještě jednou zopakoval. Což jsem také učinil. Přiblížil se ke mě poté na krok a dal mi facku,“ dodal Kadrman, podle kterého vše sledovala policie.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Demonstranti s transparenty při návštěvě prezidenta Václava Klause protestovali proti devastaci lázní

Podle mluvčí KMV Bibiany Beňové se ale nejednalo o žádnou facku. „Pan Kadrman panu Pasqualovi sprostě nadával a byl vůči němu hrubě vulgární. Proto do něj pan Pasquale strčil. Reagoval jako každý slušný člověk, který se chce takovému jednání bránit,“ popisovala Beňová, podle které je vše zdokumentováno na videozáznamu.

„Rozhodně to nebyl ze strany pana Pasqualeho žádný agresivní a neadekvátní útok,“ dodala. „Jednání asociace a jeho představitelů nechápeme. Ještě před příjezdem prezidentské návštěvy se šel totiž pan Pasquale s představiteli asociace pozdravit, přičemž jim chtěl prezentovat plány KMV na záchranu někdejších lázní. Ti mu ale odmítli podat i ruku,“ uvedla Beňová, podle které představitelé asociace jednají v emocích a nechtějí o záchraně lázní s KMV jednat. „Vyzvali jsme je ke společnému jednání už minulý týden, ale nedostali jsme žádnou odpověď,“ dodala.

Padnou trestní oznámení

Kadrman se chystá na Pasqualeho podat trestní oznámení. „Chtěli jsme po přihlížejících policistech, aby incident na místě řešili. Oznámili nám, že nic neviděli a jestli se cítíme poškození, tak máme vše nahlásit na policejní služebně,“ uvedl Kadrman, podle kterého ale video z konfliktu ukazuje, že policisté museli napadení vidět.

„Máme zapsaná čísla těchto policistů,“ dodal Kadrman, podle kterého emoce hýbaly naopak ředitelem KMV. „Už ráno před příjezdem prezidentské návštěvy nám chtěl pan Pasquale vzít dva transparenty a hodit je do řeky Ohře,“ uvedl Kardman, který nechce po incidentu vyhledat lékařské ošetření. „Nepůjdu k lékaři, protože jsem chlapec ze vsi a něco vydržím. Kdybych byl fotbalista, tak upadnu a druhou ránu dostanu o asfalt,“ uvedl.

Podle Beňové se KMV budou bránit také trestním oznámením. „Pokud pan Kadrman podá trestní oznámení, budeme se stejně tak bránit i my. Nemůžeme si nechat líbit sprosté nadávky a hrubé verbální napadání,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám