Hlavní obsah

Chcete příště dotovat milióny odpůrce darwinismu? ptá se ČSSD Dobeše

Novinky, jim

Konspirační teorie Václava Klause o globálním oteplování se mezi dětmi v ČR šíří i pomocí peněz z evropských fondů na vzdělání, což rozčarovalo experta ČSSD pro oblast školství Marcela Chládka (ČSSD). Naznačil, že ministr školství Josef Dobeš (VV) se tak odměňuje Hradu za pochvalná slova na svou adresu a v budoucnu by prý další dotace mohly jít i do kapes odpůrců Darwinovy teorie.

Článek

„Informace o tom, že ministr Josef Dobeš podpořil v rámci fondů EU projekt, který školáky v Jihočeském a Karlovarském kraji přesvědčuje, že globální oteplování je fáma, považuji za nehorázné plýtvání prostředky pro oblast školství,“ zdůraznil předně senátor Chládek.

Podle něj se navíc jedná o šíření politického názoru, čímž mohl narážet na fakt, že politická agitace na školách je protizákonná. Připomíná, že Klausův názor je v rozporu s mnoha vědeckými studiemi. „Podporovat projekt, který tvrdí A, aniž by upozorňoval na B, je zcela v rozporu se vzdělávacími trendy v České republice, ale rovněž v celém civilizovaném světě,“ uvedl v tiskové zprávě Chládek.

"Čeho se dočkáme příště?"

Jako vysvětlení nabídl, že mnohamiliónová podpora ze strany resortu je revanš za Klausovu pochvalu vůči Dobešovi i celé jeho straně Věci veřejné. Klaus totiž o Dobešovi prohlásil, že je nejlepší polistopadový ministr školství a bagatelizoval i skandály kolem VV.

„Čeho se, pane ministře, dočkáme příště? Miliónové dotace pro odpůrce Darwinovy teorie o původu druhů či zastánce názoru, že homosexualita je deviace?“ ptal se v závěru prohlášení stínový ministr školství.

Nejslavnějším popíračem darwinismu je přitom opět muž blízký Klausovi - jeho vicekancléř Petr Hájek, který o sobě tvrdí, že z opice nepochází. Jeho se týkala také druhá část otázky, protože Hájek homosexuály označuje za „deviantní spoluobčany“ a Klaus se nechal slyšet, že pojem deviant vnímá jako hodnotově neutrální.

Žákům lze nabídnout více než tmářské úlety, domnívá se Chládek

Senátor se ale především divil, že 11 miliónů z fondů EU se nesystémově mrhá na pofidérní projekty, zatímco české školství strádá nedostatkem prostředků na platy školníků, kuchařek i pedagogů. Podle něj mohou být použity na smysluplnější projekty, ze „kterých budou mít žáci a studenti českých škol mnohem více, než z takových tmářských úletů ministra školství Dobeše“.

Ministr uvolnil 11 miliónů korun z evropských fondů na projekt, jehož součástí je i „originální roadshow v Karlovarském a Jihočeském kraji“. Ta odstartovala v pondělí a vysvětluje školákům, jak prý skutečně probíhá globální oteplování. Podle organizátorů na něj nemá člověk vliv, což odpovídá Klausovým názorům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám