Hlavní obsah

Klaus: Proti násilí nemůže zasáhnout nikdo jiný než stát

Právo, vor

Prezident Václav Klaus v úterý při své návštěvě Karlovarského kraje upřesnil, co přesně měl na mysli, když v pondělí hovořil o potřebě "nemilosrdného zásahu silou na Šluknovsku", které se v posledních týdnech zmítá nepokoji namířenými zejména proti nepřizpůsobivým občanům.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Prezident Václav Klaus s manželkou Livií a karlovarským hejtmanem Josefem Novotným (ČSSD) při prohlídce někdejších lázní v Kyselce

Článek

"Všichni víme, že to, co se nyní děje na Šluknovsku, je velký problém, který nemá řešení. Jenomže stejný problém, ale v daleko větší míře, nyní řeší v podstatě celá západní Evropa. A příliš se to zatím nedaří," uvedl prezident.

"Nejde jenom o Romy, ale i další národnostní menšiny. Na věc je třeba pohlížet ve dvou rovinách. Krátkodobé řešení spočívá v tom, že je třeba zamezit projevům násilí v regionu. A to nemůže udělat nikdo jiný než orgány státu," dodal Klaus.

Nelze házet všechny do jednoho pytle

"V tomto případě nelze vést dialog před ubytovnou, stát je od toho, aby zjednal pořádek a rezolutně a přesvědčivě zasáhl. Zneklidňuje mě trivializace tohoto problému a hlavně házení všech Romů do jednoho pytle. Stejně tak nelze házet do jednoho pytle neonacisty a obyčejné lidi, kteří jsou naštvaní," uzavřel.

K situaci na Šluknovsku v pondělí prezident uvedl, že "stát musí nemilosrdně zasáhnout, zasáhnout silou, aby tyto nepokoje skončily." [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám