Hlavní obsah

Senátor Štětina chce promluvit o BIS před komisí a ukázat tajné dokumenty

Novinky, jim
Praha

Senátor Jaromír Štětina (za TOP 09 + STAN) je přesvědčen, že se ho civilní rozvědka snaží umlčet. Obrátil se proto na šéfa Stálé komise pro kontrolu BIS Richarda Dolejše (ČSSD), aby ho vyslechla a aby jí mohl předložit tajné dokumenty, z kterých je prý Bezpečnostní informační služba (BIS) nervózní.

Článek

Štětina v pondělí oznámil, že v posledních týdnech čelí psaným, telefonických a fyzickým útokům, které vyvrcholily incidentem na pražské Pankráci. „Auto, které jsem řídil, se snažil agresivně vytlačit ze silnice muž v černé Škodě Octavii,“ uvedl senátor.

Spojuje to s tím, že má coby senátor k dispozici tajné dokumenty svědčící o nezákonném vměšování BIS do trestního řízení. Právě tyto dokumenty chce předložit komisi pro kontrolu BIS a přidat své svědectví.

„Náš stát potřebuje dobře fungující a zákon dodržující tajné služby. Potřebujeme také fungující kontrolu tajných služeb, které mají jako všechny tajné služby světa tendenci využívat svoji utajenou moc a používat utajovacích metod ke krytí vlastních chyb,“ uvedl v úterý v otevřeném dopise Dolejšovi senátor.

Podle něj nastala situace, kdy BIS kontroluje parlament, přičemž by to mělo být obráceně.

Celá záležitost má souviset s případem někdejšího důstojníka BIS Vladimíra Hučína, který byl podle Štětiny za pomoci rozvědky „kriminalizován“. Štětina tvrdí, že pracovníci tajné služby proti jeho osobě organizují kampaně, které ho mají diskreditovat například tím, že jej osočují ze spolupráce s komunistickou StB. Využívat k tomu mají aktivistu Tomáše Pecinu, bývalého pracovníka BIS Jana Schneidera a novinář Jana Rejžka.

Reklama

Související články

Jde po mně BIS, tvrdí senátor Štětina

Senátor Jaromír Štětina (za TOP 09 a Starosty a nezávislé) v pondělí vystoupil proti podivným praktikám, za nimiž podle něj stojí Bezpečnostní informační...

Výběr článků

Načítám