Hlavní obsah

Zavedení povinných lékařských výpisů koalice jen slibovala

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě na jaře slibovala koalice ODS, TOP 09 a VV jak v rámci zdravotnické reformy přistřihne křidélka některým nepoctivým lékařům, kteří si od pojišťoven účtují výkony, jež nikdy neprovedli.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Cestou k tomu měla být povinnost zdravotních pojišťoven jednou ročně bezplatně zasílat svým klientům výpis z jejich osobního účtu. Ten měl dokládat, jakou péči čerpali, nebo spíš kolik za ně pojišťovna uhradila za ty které výkony.

Tato povinnost byla dokonce obsažena v sedmnácti bodech chystané reformy. Zůstalo ovšem jen u slibů. Sněmovna mezitím už dvakrát hlasovala o změnách zákona o veřejném zdravotním pojištění a kde nic tu nic. Dosud takový výpis pojišťovny zasílají pouze na vyžádání pacienta.

„Automatický výpis je ekonomický nesmysl, který by stál půl miliardy ročně,“ řekl Právu šéf sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS). Navíc by podle něj znamenal pro pojištěnce komplikace.

Muselo by jít o doporučený dopis, který by si pacient vyzvedl na poště. Obyčejný dopis by – jak tvrdí Šťastný – mohl někdo ukrást ze schránky a snadno tak zjistit, na co a kdo adresáta léčí. Šťastný, povoláním lékař, je navíc přesvědčen, že lidé se ve výpisech stejně moc nevyznají, a pokud by jim chodily pravidelně, končily by v koši.

Gazdík se s tím smířit nehodlá

Jak v pondělí uvedlo Právo, u VZP si o výpis žádá 90 tisíc klientů ročně. To je zlomek z celkového počtu pojištěnců (6,2 miliónu) u této největší zdravotní pojišťovny v zemi.

„Případů, kdy si lékaři účtují fiktivní úkony, je naprosté minimum,“ prohlásil šéf zdravotního výboru s tím, že za takové počínání by hrozil kriminál a také ztráta smlouvy s pojišťovnou.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík ale takovou jistotu nemá. Proto chtěl povinnost pojišťoven prosadit. „Bohužel se mi to nepodařilo, ale nehodlám se s tím smířit,“ řekl Právu.

Připomněl, že v Česku je například ročně vykázáno 6,5 miliónu plomb, což při počtu obyvatel vede k domněnce, že někteří stomatologové účtují pojišťovnám i neprovedené výkony.

Na Czech-pointu i za stokoruny

Zřejmě aby se vlk nažral a koza zůstala celá, schválil parlament v uplynulých dnech ustanovení, podle kterého budou mít zdravotní pojišťovny povinnost na vyžádání pacienta zajistit mu dálkový přístup k jeho osobnímu účtu. Neboli přes internet by mohl občan svůj účet procházet.

Na rozdíl od dnešní úpravy žádná velká změna. Účet bude k dispozici opět jen na vyžádání pacienta, nově přes internet, což třeba pro seniory, kteří nejvíce čerpají zdravotní péči, jako velké usnadnění nevypadá.

„Třeba starší lidé by měli mít možnost získat výpis ze svého účtu na vyžádání také na Czech-pointech,“ uvedl Šťastný. Ovšem i toto rádoby usnadnění má svůj háček: vydávání výpisů je na Czech-pointech zpoplatněno, může dosáhnout i několika stovek korun. To podle rozsahu.

Navíc s touto možností zatím zákon nepočítá. „Je na tom dohoda s ministerstvem vnitra,“ dodal Šťastný.

Reklama

Výběr článků

Načítám