Hlavní obsah

Změnu rozdělení daní nechtějí kmotři ODS, burcuje Kalousek starosty

Právo, Oldřich Danda
Mělník

Restaurace v mělnickém kempu se v pondělí zaplnila asi dvaceti zvědavými starosty z okolních měst a obcí. Přijeli si poslechnout ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), jak se jim chystá přilepšit na úkor čtyř velkých měst – Prahy, Brna, Plzně a Ostravy. Kalousek prohlásil, že proti změnám v rozpočtovém určení daní jsou "kmotři ODS", kteří stojí za velkými koalicemi ve všech čtyřech městech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Je to naše priorita ‚number one‘ nebo přesněji řečeno priorita jedna až dvě,“ odpověděl Kalousek na dotaz jednoho ze starostů, zda budou návrh bránit proti koaliční ODS, které se chystaná varianta nového rozdělení daní nelíbí.

Kalousek nechtěl říct, zda by kvůli rozpočtovému určení daní odešli z koalice, ale jeho kolega, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a starostové Petr Gazdík mluví o tom, že pokud ODS jejich návrh odmítne, ve vládě je nikdo neudrží. Podle Kalouska vedení ODS jeho návrh odmítá proto, že se ve skutečnosti nelíbí jejich kmotrům, kteří ve velkých městech prosadili velké koalice ODS a ČSSD.

„Pokud si venkov nechá líbit, že je kmotři jako Janoušek, Hrdlička a Rittig budou dál okrádat o jejich peníze, které by mohli použít na chodníky a školky s tím, že je potřebují na tunel Blanka, pak tu změnu neprosadíme,“ uvedl Kalousek. Pražský tunel Blanka se zatím prodražil o deset miliard na 38 miliard korun.

Starosty vyzval, aby ze všech sil lidem ve svých obcích vysvětlovali, že jde o jejich peníze. Podle ministra financí o 50 miliardách pražského rozpočtu nerozhoduje pražské zastupitelstvo, ale právě vlivní pražští podnikatelé Tomáš Hrdlička, Roman Janoušek a Ivo Rittig.

ODS a ČSSD debatu bojkotovaly

ODS souhlasí s tím, že by se poměr rozdělení daní měl zmenšit ve prospěch ostatních obcí, ale odmítá brát velkým městům. Navrhuje například snížit rozpočet krajům či přidat obcím na úkor státu. „To navrhuje například soudruh Dan Jiránek, primátor Kladna za ODS. To ale neumím, protože nemám odkud brát,“ řekl Kalousek.

Mezi starosty sklidil potlesk hlavně proto, že na diskusi přišli jen spřátelení zástupci obcí z TOP 09 a z hnutí Starostové a nezávislí.

Jejich kolegové z ODS a ČSSD pozvánku ministerstva financí odmítli. Kalousek se chystá v příštích měsících vyrazit i do dalších regionů a hledat zde spřízněné duše.

Výběr článků

Načítám