Hlavní obsah

Zástupci průmyslu se sešli u Klause a volali po vyvlastňování kvůli těžbě

Praha

Zástupci zaměstnavatelských svazů, které v pondělí přijal na Pražském hradě prezident Václav Klaus, se po jednání shodli, že v návrhu novely horního zákona by měla i nadále zůstat pasáž o možném vyvlastnění. Tu vypustilo ministerstvo průmyslu. Po jednání to uvedl šéf Hospodářské komory Petr Kužel.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus se zástupci zaměstnavatelských svazů

Článek

"Je nutné, aby vyvlastňování probíhalo standardně a nepodléhalo politickým tlakům," sdělil Kužel. Svaz průmyslu a dopravy ČR již dříve uvedl, že změna zákona zásadně poškodí těžební odvětví, způsobí rušení pracovních míst v tomto oboru a bude mít negativní dopad na energetickou bezpečnost státu. "Musí být zachováno to, abychom dále mohli těžit energetické i neenergetické suroviny," řekla  ředitelka Těžební unie Milena Šandová.

Klaus se k setkání se zaměstnavateli nijak nevyjádřil.

Zástupci těžařů a zaměstnavatelských svazů se podle prezidenta Hospodářské komory ČR kvůli plánované změně zákona sešli již dříve také s poslanci a premiérem Petrem Nečasem (ODS).

Ve hře je možnost prolomení limitů

Novelu horního zákona poslal v červenci ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) do připomínkového řízení. Podle expertů ekologických sdružení zaručí lidem, že jim stát kvůli těžbě nevyvlastní majetek.

Novelu by podle ekologů měl následovat závazek státu nedopustit prolomení těžebních limitů uhlí v severních Čechách.

Ministerstvo průmyslu a obchodu předpokládá, že od roku 2015 by případný postup za limity těžby uhlí v severních Čechách měl záviset výhradně na dohodě vlastníků pozemků, pod kterými se uhlí nachází, a těžebních společností. Do roku 2014 zatím stát o prolomení limitů neuvažuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám