Hlavní obsah

Pacient odhalil podvody svého lékaře díky výpisům

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím dál větší počet lidí se zajímá o to, co v jejich případě účtují lékaři zdravotním pojišťovnám. Písemné výpisy z osobních účtů, které na vyžádání zasílá Všeobecná zdravotní pojišťovna, jsou zdarma, stejně tak elektronické v počítači. A mohou skrývat překvapení. Třeba to, že je člověk černou duší.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pacientem, kterého doktor léčí a u něhož si nechává proplácet výkony přesto, že k němu dotyčný vůbec nechodí a nemá žádný zdravotní problém. Čtenář, jehož jméno redakce zná, se Právu svěřil, že si už dlouho nechává zasílat výpisy vykázané zdravotní péče.

„Ve dvou měsících v roce se několik let pravidelně opakovaly malé, nenápadné výkony zhruba za 200 a 500 korun. Naposledy jsem si vzal diář a zjistil, že v daném roce jsem tohoto lékaře ani jednou nekontaktoval. Avšak opět byly výkony vykázány.“

Dodal, že lékaře oslovil telefonicky, ale dostal vyhýbavou odpověď. „Poté jsem ho navštívil osobně a sdělil mu, že nechci figurovat jako černá duše. Lékař se ani nepřel. Řekl, že s příslušnou pojišťovnou platbu za výkony stornuje,“ popsal čtenář.

Sečteno podtrženo si doktor tak přišel za rok na 700 korun, za pět let to může být 3500 korun. Jestliže by podobnou praxi praktikoval i u desítek či stovek dalších pacientů, výsledná částka se může vyšplhat i na statisíce korun. A kolik je takových lékařů?

Při pesimistických odhadech mohou v systému veřejného zdravotního pojištění, kde ročně protéká kolem 250 miliard korun, do černé díry padat stamilióny.

Zájem raketově roste

Že jsou výpisy a následná kontrola žhavým trendem, Právu potvrdil mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod.

„V posledních letech možnosti využilo ročně kolem 90 tisíc klientů a za tento rok lze očekávat číslo zhruba o 10 procent vyšší,“ dodal. O výpis lze požádat buď osobně na kterékoli pobočce pojišťovny, u které je dotyčný pojištěn, anebo písemně. Zhruba do měsíce jej pak pojišťovna pošle doporučeně do místa trvalého bydliště.

Nadto už 2,5 miliónu lidí, tedy každý čtvrtý Čech, měl podle Roda k 31. srpnu k účtu neomezený přístup díky elektronické zdravotní knížce IZIP. To je za rok a půl o polovinu více uživatelů.

Marek Kuřina ze společnosti, jež pro pojišťovnu knížky vytváří, pro Právo uvedl, že v průměru se za poslední půlrok pohybuje číslo žádostí o stažení přehledu vykázané zdravotní péče okolo 15 tisíc za měsíc.

„V dubnu 2011 jsme evidovali dokonce 33 592 takto stažených a zobrazených sestav v rámci služby elektronických zdravotních knížek,“ podotkl. Rod potvrdil, že se objevují případy neoprávněně vykázané péče.

„Občas se stává, že klienti odhalí předpis léku, který neužívají, nebo návštěvu lékaře v době, kdy u něj ve skutečnosti nebyli,“ dodal.

Podle šéfa Svazu pacientů ČR Luboše Olejára tak ze systému veřejného zdravotního pojištění unikne kolem 10 procent, tedy asi 25 miliard. „To potvrzují samy zdravotní pojišťovny,“ řekl Právu.

Jde i o neznalost lidí

Mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková Právu sdělila, že lidé je čím dál častěji upozorňují na nesrovnalosti.

Připomněla křiklavý případ, o kterém už Právo informovalo, kdy jedna z klientek z výpisu zjistila, že měla užívat drahý lék, byť jí ho nikdo nepředepsal. Předtím byla na pohotovosti.

„Měla strach, že pokud by falešně vykázaný lék někdy potřebovala, neproplatili bychom jí ho s tím, protože už ho jednou měla,“ dodala Kadečková.

Díky následné kontrole teď policie vyšetřuje dva doktory z nemocnice ve Veselí nad Moravou, kteří si vykázali neexistující recepty za více než tři čtvrtě miliónu korun. Vystavovali je v době své služby na existující osoby, které ale o tom nic nevěděly.

Kadečková ale zároveň upozorňuje, že často jde v případě stížností o neznalost pacientů, kdy si třeba neuvědomí, že jejich krev byla po odběru vyšetřena v laboratoři, což jsou další výkony.

„Ve velké většině nesrovnalostí jde pak o prosté pochybení lékařů. Někdo napíše špatně rodné číslo. Je zaznamenán jiný kód, a péče je tak vykázána jinému pojištěnci. Stalo se, že pojišťovně bylo vykázáno celé balení injekcí, přičemž byla ve skutečnosti použita jen jedna ampule,“ uzavřela Kadečková.

Mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová Právu řekla, že od začátku letošního roku už pojišťovna vystavila přes 48 tisíc výpisů vykázané zdravotní péče, loni ve stejném období jich přitom vydala jen polovinu.

Dalších téměř dvacet tisíc pojištěnců sledovalo účty prostřednictvím internetu a letos už zkontrolovali víc účtů než za celý rok 2010.

Anketa

Kontrolujete si vaše výpisy vykázané zdravotní péče?
Ano
14 %
Ne
86 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13596 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám