Hlavní obsah

Teplotní rekordy padaly v Česku během dne jeden za druhým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zřejmě poslední tropický den letošního roku přinesl teplotní rekordy. Statistickou řadu bude po neděli přepisovat i pražské Klementinum, kde se měří teplota od roku 1775. Rtuť teploměru tam odpoledne překonala o 0,3 stupně rekord z roku 1948 ve výši 28,3 stupně Celsia. Rekordy padají i na řadě dalších míst v Česku. V brzkém odpoledni hlásila překonání historických maxim 43 procent ze stanic se statistickými řadami staršími 30 let. Nejtepleji bylo v jižních Čechách a na Javornicku, kde teplota přesahovala tropických 30 stupňů Celsia.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Pražské Klementinum

Článek

Nejtepleji bylo zřejmě na jihu Moravy, ve Strážnici na Hodonínsku naměřili 31,1 stupně. Teplota tam o tři stupně přesáhla dosavadní denní maximum z roku 2008, řekla Ivana Záluská z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. Nad 30 stupňů bylo i v Brodu nad Dyjí na Břeclavsku a Dyjákovicích na Znojemsku. Celkem padl rekord na šesti stanicích regionu.

"Jako první zaznamenal nový rekord Javorník, kde byl po 10:00 překonán rekord z roku 1982, který činil 25,6 stupně," uvádějí meteorologové na svém webu.

Rekordní teplotu naměřili i v Klementinu, kde se měří teplota už od roku 1775. Pro dnešní den má rekord hodnotu 28,3 stupně a pochází z roku 1948 a odpoledne se teplota na tuto hodnotu dostala a pak ji i o tři desetiny překonala.

Rekord v Klementinu zřejmě naroste víc než jen o několik desetin. "Maximum se bude odečítat ve 22:00 a bude vyšší, protože teplota ještě roste," řekl mluvčí ústavu Petr Dvořák.

Hodnoty dosavadních rekordů pocházejí nejčastěji z roku 1970, ale také například z let 2008, 1999, 1982, 1947 nebo 1948.

Podle dlouhodobé předpovědi počasí už nad 30 stupňů letos teploměry zřejmě nevystoupají, do konce září se mají maxima pohybovat do 22 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám