Hlavní obsah

VV žádají navýšení rozpočtu, jinak ho nepodpoří

Předseda nejmenší vládní strany Radek John zopakoval, že Věci veřejné požadují navýšení rozpočtu dopravy o 11 miliard korun, a také po miliardě pro ministerstva vnitra a spravedlnosti. V nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce pohrozil, že jinak nejmenší vládní strana rozpočet nepodpoří. Varuje, že v příštích letech hrozí, že kvůli úsporám budou policii chybět peníze na platy 7000 zaměstnanců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radek John, předseda Věcí veřejných si chce vynutit navýšení rozpočtu pro dopravu, vnitro a spravedlnost.

Článek

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) je ochoten jednat o přesunech mezi jednotlivými kapitolami, celkový rozpočtový rámec ale nepřekročí. V televizi Prima  řekl, že přesuny mezi kapitolami jsou na politické dohodě. K přerušené debatě o rozpočtu se vláda vrátí ve středu.[celá zpráva]

John uvedl, že netrvá na přesném naplnění výše požadavků VV, rozpočet však podle něj nemůže být postaven pouze na škrtech.

Šéf VV také varoval, že pokud vláda schválí střednědobý výhled státního rozpočtu na léta 2013 a 2014 tak, jak ho navrhlo ministerstvo financí, policie nebude mít peníze na platy 7000 příslušníků. Ministerstvu vnitra by se podle něj snížil v přespříštím roce rozpočet o šest miliard korun, v roce dalším pak o devět miliard. Podle ministra Jana Kubiceho má vnitro zajištěny finanční prostředky pro rok 2012, další léta pak podle něj "nejsou na pořadu dne".

John si notoval s opozičním Tejcem

Současný návrh střednědobého výhledu je podle Johna pro policii naprosto likvidační. Při tak velkém snižování peněz pro resort vnitra by pravděpodobně musel poklesnout počet policistů na 32.000. "A to už tady nebude policie," prohlásil John. S tím souhlasí i stínový ministr vnitra ČSSD Jeroným Tejc, podle kterého by schválení výhledu mohlo znamenat také snížení počtu hasičů až na úroveň z roku 1970. "Přitom požárů je dvakrát tolik," uvedl.

Neustálý pokles počtu příslušníků policejního sboru se pak podle něj negativně odráží na růstu kriminality. Policistů by podle Tejce nemělo být v žádném případě méně než 40.300, jak to uvádí analýza vedení policie. Policejní prezident Petr Lessy však již dříve řekl, že do konce roku může odejít 1500 až 2000 příslušníků. Celkový počet by se tak podle něho snížil na zhruba 39.000.

Podle Johna odcházejí policisté zejména kvůli tomu, že kabinet schválil daňovou reformu, podle které má být zrušeno osvobození od daní z příjmu v případě kázeňských odměn a odchodného. To však ministr vnitra  Jan Kubice odmítá. "Kázeňské odměny řadový policista, to znamená policista v přímém výkonu služby, nemá tak vysoké, a nikdy je neměl tak vysoké, aby rozhodnutí o zdanění těchto odměn bylo směrodatné v jeho rozhodování ohledně odchodu," uvedl. Lidé podle něj opouštějí řady policie, protože jsou unavení, vyhořelí, či nemají další perspektivu.

Kubice Johnovy temné vize odmítl

Kubice se o budoucnost policie výrazně neobává. Podle něj se bude muset rušit ještě několik set policejních tabulkových míst, řadových příslušníků se to však prý týkat nebude. Dnes připomněl, že dostal do rozpočtu ministerstva vnitra na příští rok navíc 900 milionů korun a žádá o navýšení o dalších 600 milionů na mzdy. Tejc však již dříve prohlásil, že to neumožní zachovat plně funkční policii i hasiče.

Policie se v posledních letech potýká se snižováním rozpočtu. Podle srpnového prohlášení vnitra se rozpočet policie na příští rok oproti letošku sníží ještě o 1,375 miliardy korun, zejména v oblasti mzdových výdajů. Bude se prý muset snížit počet policistů o 1679 a zrušit 273 pracovních míst občanských zaměstnanců. Ministerstvo později vyjednalo navýšení rozpočtu, peníze jsou určeny na provozní výdaje policie v přímém výkonu služby, tedy například na nákup benzinu či nafty.

Návrh střednědobého výhledu státního rozpočtu ČR na léta 2013 a 2014 předpokládá, že schodek rozpočtu se v roce 2013 meziročně prohloubí o pět miliard na 110 miliard Kč. V roce 2014 by měl klesnout na 75 miliard korun, vyplývá z návrhu ministerstva financí. Vláda projednávání výhledu minulý týden přerušila.

Reklama

Výběr článků

Načítám