Hlavní obsah

"Cikáni útočili - řekněme dost", objevilo se na transparentu při pochodu v Novém Boru

Právo, sz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Bor
Aktualizováno

Dvě stovky členů a přívrženců DSSS uspořádaly v sobotu odpoledne pochod a shromáždění v centru Nového Boru na Českolipsku. Průvod odstíněný od chodníků policejními těžkooděnci skončil zatím bez incidentu na náměstí Míru před radnicí a do řečnění se pustil předseda DSSS Tomáš Vandas. Pravicoví extremisté se vybavili stranickými vlajkami a transparenty s nápisy jako "Cikáni útočili - řekněme dost".

Demonstrace v Novém BoruVideo: Novinky

 
Článek

Vandas oslovil dav i s částí tleskajících obyvatel Nového Boru výpady proti "romskému násilí a černému teroru".

Foto: Pavel Smrž, Právo

Demonstrace v Novém Boru

Demonstranti skandovali hlavně „Cikáni do práce, Čechy Čechům“ a další podobné slogany. Trasa průvodu vedla také okolo restaurace, kterou postihl mačetový útok a kde začaly současné konfliktní situace.

Foto: Pavel Smrž, Právo

Demonstrace v Novém Boru

„Na zabezpečení pořádku dohlížely stovky policistů různých složek i policejní vrtulník. Atmosféra je napjatá, ale klidná,“ poukázala krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Dodala, že na pořádek v ulicích dohlíželi i členové antikonfliktního týmu a společné česko-německé policejní hlídky, protože část demonstrantů přijela z německého pohraničí.

Policie zadržela dva extremisty, nyní je vyslýchá. Měli totiž podle podle policie na oblečení symboly nacistického hnutí ze 30. let.

Foto: Pavel Smrž, Právo

Demonstrace v Novém Boru

„Nelze tolerovat shromáždění extrémistů a jejich prázdné fráze,“ připojila zmocněnkyně pro lidská práva Úřadu vlády ČR Monika Šimůnková.

„Ustanovili jsme již přípravný výbor občanského sdružení proti násilí. Věřím, že myšlenka nenásilných řešení zvítězí,“ řekl Právu Pavel Danys ze Strany práv občanů – Zemanovci.

Foto: Pavel Smrž, Právo

Demonstrace v Novém Boru

V Novém Boru se ukázali také politici, zejména nezávislý senátor Jaromír Štětina či ministr vnitra Jan Kubice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám