Hlavní obsah

V Krupce volí potřetí, opět s podezřením na manipulaci s hlasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krupka na Teplicku
Aktualizováno

Už potřetí za necelý rok míří lidé k volebním urnám v Krupce na Teplicku. Pokus o řádné komunální volby už dvakrát ztroskotal, kvůli kupčení s hlasy voličů je soud zneplatnil. Podle Transparency International existuje záznam, který vypovídá o kupčení s hlasy.

Článek

Jednotliví nákupčí měli údajně přidělen určitý počet lístků a k tomu odpovídající množství peněz. Někteří místní lidé sice už dříve mluvili o tom, že slyšeli o kupování hlasů za 300 korun, ale šlo jen o zprostředkovaná svědectví.

"Transparency se seznámila s nahrávkou, která ale není určena ke zveřejnění a případně ji dostane policie," řekl Stanislav Beránek z z této nevládní neziskové organizace. Jejím posláním je mapovat stav korupce v ČR a přispívat k jejímu omezování.

"Z nahrávky vyplývá, jakým způsobem bylo organizováno nakupování hlasů. Jednotliví nákupčí zřejmě měli přidělený určitý počet lístků a k tomu odpovídající počty peněz. Pořád jsme u zhruba 300 korun za hlas," dodal.

Během dopoledne dorazilo do volebních místností většinou do 10 procent voličů. „Účast je podobná jako při minulých volbách v květnu,“ řekla předsedkyně volební komise v Základní škole Karla Čapka, do níž chodí volit většina obyvatel nejproblémovějšího sídliště Horní Maršov.

Další důkazy, že by se uplácelo i nyní, ale nejsou. Ve městě se ale šíří nepodložené zvěsti, že by se uplácení mohlo opakovat. Většina lidí ve městě si přeje fungující zastupitelstvo, a proto doufají, že nynější volby budou regulérní.

„Je ostuda, že jsou tu už třetí volby. Pevně doufáme, že už poslední,“ řekl Právu postarší manželský pár. Podle dalšího voliče v Maršově se budou volby znovu opakovat. Nevěřím, že by se tu nyní neuplácelo. Je boj o koryta, volby tu budou klidně i popáté a pošesté,“ uvedl asi 50letý muž před volební místností.

I kvůli kupčení s hlasy v Krupce poslanci na začátku září upravili trestní zákon, podle něhož za kupčení s hlasy hrozí až tříleté vězení. Novela ale ještě není platná, půjde teprve do Senátu. Při dvou předchozích pokusech o volby v Krupce se kupčení s hlasy podle soudů prokázalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám