Hlavní obsah

Ostatky hokejistů přiveze český speciál v sobotu nad ránem

– Moskva/Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Michael Švec

Ostatky českých hokejistů by s velkou pravděpodobností měly přistát v Praze v sobotu asi ve dvě hodiny ráno. Ruský speciál s těly tří mrtvých českých hokejistů letící z Jaroslavle do Moskvy už přistál v Moskvě.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Josef Vašíček, Karel Rachůnek a Jan Marek

Článek

Těla hokejistů budou přepravena do jedné z moskevských nemocnic, kde budou uchována do doby, než z Prahy přiletí český vládní speciál, řekl ČTK mluvčí ambasády Ondřej Soukup.

„V současnosti je nejpravděpodobnější, že z Prahy přiletí český speciál, který je z Moskvy do Prahy dnes večer přepraví,“ řekl v pátek Právu Tibor Opěla z české ambasády v Moskvě. Poslední slovo o způsobu a času transportu mají rodiny zesnulých, vysvětlil.

Diplomat upozornil, že Česko bude první zemí, která si těla svých hokejistů odveze. Opěla dodal, že o totožnosti ostatků už nejsou pochybnosti. „Podařilo se ta těla identifikovat natolik, že to hraničí s jistotou,“ dodal.

Prezident českého svazu Tomáš Král v pátek ČTK potvrdil, že pro reprezentanty a mistry světa Karla Rachůnka, Jana Marka a Josefa Vašíčka bude vyslán z Prahy do Moskvy vládní speciál.

"Nakonec jsme se dohodli s vládou České republiky a s armádou a pro kluky poletí dnes do Moskvy speciál," řekl Král.

V neděli pieta na Staroměstském náměstí

Veřejné rozloučení se třemi tragicky zesnulými hokejisty z ruského klubu Jaroslavl se podle ČTK uskuteční v neděli od 15:00 v hokejovém srdci Prahy na Staroměstském náměstí, kde hokejisté s fanoušky tradičně slaví své největší úspěchy. Rakve s těly však nebudou vystaveny, po dohodě s pozůstalými budou dopraveny do místa bydliště.

Na Staroměstském náměstí bude umístěna velkoplošná obrazovka, na níž budou připomenuty slavné okamžiky hokejistů. Následovat budou krátké proslovy a mše, kterou odslouží arcibiskup Dominik Duka. Po státní hymně se budou moci s hokejisty rozloučit i lidé, píše ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám