Hlavní obsah

Koalice protlačila sociální reformu, nezaměstnané i příjemce dávek čekají změny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna v pátek dopoledne vedle penzijní reformy schválila i vládní reformu sociální. Její součástí je trojice zákonů. Jedná se o novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi, novelu zákona o zaměstnanosti a patří sem i novela zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Změní se výplata sociálních dávek, zpřísní se podmínky pro nezaměstnané a jiný bude i systém dávek pro handicapované. Reforma poputuje do Senátu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) s premiérem Petrem Nečasem (ODS)

Článek

Reforma v souhrnu mění systém sociálních dávek, pravidla pro podporu v nezaměstnanosti i systém vyplácení dávek zdravotně postiženým lidem. Na jejím základě se rovněž změní například rodičovský příspěvek, podmínky výplaty příspěvku na bydlení a podmínky pro podporu v nezaměstnanosti.

Jednou z nejvýraznějších změn je zavedení elektronické sociální karty. Kartu, kterou bude možné vybírat dávky, platit a využívat ji i k osobní identifikaci, si bude moci pořídit kterýkoli příjemce sociálních služeb. Povinná bude jen pro ty osoby, u nichž bude dokázáno, že dávky zneužily, například tím, že si za ně koupily alkohol nebo je nasypaly do výherních automatů.

Rodiče by si měli nově také určovat, jak dlouho chtějí být na rodičovské dovolené, a to v rozmezí od roku po čtyři roky. Podle délky by se rozložily i výše měsíčního příjmu.

Dávky v jednom místě

Další novinkou je zavedení takzvaného jednotného výplatního místa, či to, že do zprostředkování práce se podle zákona o zaměstnanosti vedle úřadů práce zapojí i pracovní agentury.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Reforma mimo jiné zbavuje zaměstnavatele povinnosti hlásit na úřadu práce vznik pracovních míst. Hlášení bude dobrovolné.

ČSSD hrozí Ústavním soudem

ČSSD ústy svého předsedy Bohuslava Sobotky varovala, že se kvůli novele zákona o zaměstnanosti obrátí na Ústavní soud. Straně vadí, že nezaměstnaní by měli nárok na podporu po dva měsíce, poté by museli pomáhat v rámci veřejné služby, jinak by na podporu ztratili nárok.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) tuto argumentaci odmítl a zmínil potřebu solidarity. "Jde o čtyři hodiny denně," připomněl ministr.

Změny pro postižené

Zákon o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením mění pravidla pro zaměstnávání handicapovaných. Sjednotit by se mělo několik dávek pro zdravotně postižené a lidé by na jejím základě dostávali toliko dvě - příspěvek na mobilitu a na pomůcky.

Sociální karta by měla nahradit dosavadní karty osob se zdravotním postižením TP, ZTP a ZTP/P.  Zjednodušit se má i posuzování míry neschopnosti jednotlivců. Invalidy by mělo v budoucnu čekat jediné vyšetření a jediný posudek od jednoho pracovníka úřadu práce. Další posuzování by mohlo nastat pouze v případě zhoršení stavu.

Stejně jako další reformní zákony, které předložil kabinet premiéra Petra Nečase (ODS),  i tyto změny opozice odmítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám