Hlavní obsah

Sněmovna kývla na vznik Generální inspekce bezpečnostních sborů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna v pátek posvětila vznik Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ta má prošetřovat trestné činy příslušníků a zaměstnanců policie, celní správy, vězeňské služby i samotné inspekce. Vznik inspekce vychází z programového prohlášení kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

GIBS bude nezávislá na jednotlivých ministerstvech i samotných sborech. Šéfa GIBS bude jmenovat a odvolávat premiér po projednání v branně-bezpečnostním výboru Sněmovny.

GIBS bude nezávislá na jednotlivých ministerstvech i samotných sborech. Šéfa GIBS bude jmenovat a odvolávat premiér po projednání v branně-bezpečnostním výboru Sněmovny.

"Bez zavedení takového systému by nebyla ani dokončena reforma policie, jejíž součástí je i vize modernizace, zefektivnění stíhání trestné činnosti příslušníků a zaměstnanců policie a zrušení institucionálních vazeb mezi policií a orgánem, který tuto trestnou činnost stíhá,“ uvedl po schválení ve vládě ministr vnitra Jan Kubice.

Opozici dráždí bývalý náměstek Salivar

Vznik GIBS vítá i ČSSD. Jeroným Tejc však vznesl pochyby o obsazení postu šéfa inspekce. Jako o možném kandidátovi se hovoří i o Jaroslavu Salivarovi, který působil coby náměstek někdejšího ministra vnitra Ivana Langera (ODS). Salivar jako šéf GIBS by byl pro ČSSD nepřijatelný.

Premiér Nečas byl Tejcem a šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou vyzván, aby se k Salivarově možnému angažování vyjádřil. Předseda vlády nechal výzvu bez reakce. ČSSD si proto před závěrečným hlasováním vzala krátkou přestávku na jednání klubu.

Poslanci si rovněž odhlasovali, že budou moci schvalovat zákony i po 14. hodině. Stalo se tak na návrh ODS, která chtěla předejít tomu, aby se jednání přeneslo do dalšího týdne.

Reklama

Výběr článků

Načítám