Hlavní obsah

Ministři si poplakali nad návrhem rozpočtu, vrátí se k němu za týden

Novinky, jas
Aktualizováno

Kabinet na svém čtvrtečním jednání podle očekávání přerušil jednání o rozpočtu na příští rok. Návrh ministra financí počítá se schodkem 105 miliard korun a musí být kabinetem schválen do konce září. Vicepremiérka Karolína Peake (VV) v nadsázce uvedla, že ministři si nad úsporným návrhem poplakali.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na tiskové konferenci po jednání zopakoval, že rozpočtový rámec je nepřekročitelný a úpravy jsou možné pouze v rámci jednotlivých kapitol. Návrh počítá s příjmy 1084 miliard a výdaji 1189 miliard korun.

Vláda chce, aby v roce 2013 dosahoval deficit veřejných financí 2,9 procenta HDP.

V průběhu týdne a příští týden se asi trochu pobijeme a pak, doufám, že to celé skončí usmířením
Vicepremiérka Karolína Peake

Podle Peake si na čtvrtečním jednání všichni ministři nad nedostatkem financí pro své resorty "trochu poplakali", aby se příští týden mohli "pobít" a nakonec rozpočet schválit. "V průběhu týdne a příští týden se asi trochu pobijeme a pak, doufám, že to celé skončí usmířením," uvedla Peake. Zmínila zejména resort dopravy, který vede její stranický kolega Pavel Dobeš.

Peake rovněž připomněla, že v rámci dodatku ke koaliční smlouvě se budou experti zabývat i střednědobými výhledy.

Kalousek spolu s premiérem Petrem Nečasem (ODS) uvedl, že zatím není důvod návrh rozpočtu s ohledem na vývoj ekonomiky revidovat. "Jsme připraveni reagovat na realitu," dodal ministr a dodal, že výhled české ekonomiky nelze s ohledem na možné turbulence na evropských i světových trzích sotva přesně odhadnout.

Sobotka: Důvod k pláči mají jen lidé

Podle šéfa soc. dem. Bohuslava Sobotky mají důvod k pláči občané. „Občané musí plakat nad touto vládou a současnou ekonomickou situací,“ poznamenal.

Rozpočet, který vláda připravuje, není podle lídra ČSSD vzhledem k současné situaci aktuální. „Opět je to rozpočet založený jen na plošných škrtech,“ doplnil Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám