Hlavní obsah

Hlasovací podvod poslankyně Drastichové bude řešit mandátový a imunitní výbor

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterní manipulací s hlasovacími kartami, které se při jednání Sněmovny dopustila poslankyně VV Jana Drastichová, se bude zabývat mandátový a imunitní výbor. Novinkám to ve středu potvrdil jeho šéf Jeroným Tejc (ČSSD).

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Poslankyně VV Jana Drastichová

Článek

Na Tejce se coby šéfa výboru obrátil jeho stranický šéf Bohuslav Sobotka. "Je to tak, myslím, že by se tím výbor měl zabývat," konstatoval Tejc, podle kterého je žádost na cestě. "Celá věc nemůže zůstat neřešena," dodal s tím, že pokud by podnět nedostal, inicioval by řešení na výboru sám.

ČSSD v úterý požádala šéfku Sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS), aby podala výboru podnět k prošetření. Předsedkyně komory však opáčila, že výbor se může přečinem zabývat i bez jejího podnětu.

Drastichová v úterý při jednom z procedurálních hlasování manipulovala s kartami svých stranických kolegů, šéfa VV Radka Johna a předsedy poslaneckého klubu Víta Bárty. Poslankyně své pochybení přiznala, omluvila se za něj.  Podle svých slov chtěla karty pouze vytáhnout, neboť její kolegové nebyli v danou chvíli přítomni. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s kolegou Jeronýmem Tejcem

Zatímco koaliční poslanci byli k jednání Drastichové  celkem shovívaví a hovořili o její nezkušenosti, opozice hovoří o vážném porušení Ústavy a poslaneckého slibu. Tejc se pozastavil nad tím, že poslankyně ani po roce působení v parlamentu nezná pravidla a položil si řečnickou otázku, zda by lidé bez těchto znalostí měli vůbec ve Sněmovně působit. [celá zpráva]

Může dojít na pokutu i disciplinární řízení

Podle Tejce by se měl výbor jednáním poslankyně zabývat zřejmě příští týden. Poslanec zatím nechtěl odhadovat, jak se kolegové k celé záležitosti postaví, ale naznačil, že celá věc může být posuzována coby urážka. V takovém případě by poslankyni hrozila pokuta až do výše jednoho platu a byla by vyzvána k omluvě. Kdyby byla věc posouzena jako trestný čin, mohl by výbor s Drastichovou zahájit disciplinární řízení podle zákona o jednacím řádu, případně přijmout k celé věci usnesení. Tejc dodal, že dal věc posoudit Sněmovním legislativcům.

Drastichová, která je paradoxně místopředsedkyní výboru, který bude o jejím prohřešku rozhodovat, již v úterý uvedla, že se jednání nebude aktivně účastnit, aby nedošlo ke střetu zájmů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám