Hlavní obsah

V ostravském babyboxu se našla už pátá holčička

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Denisa Telaříková

Dvířka babyboxu v Městské nemocnici Ostrava se již popáté otevřela ve středu 7. září v 21.16 hodin. Vyhřívaná ostravská bedýnka tak mohla zachránit v pořadí již pátou holčičku.

Foto: Archiv, Právo

Babybox

Článek

Děvčátko je podle informací z Městské nemocnice Ostrava staré teprve jeden den, nanejvýš dva dny. Jméno Milena dostala holčička po zdravotní sestřičce, která ihned po rozsvícení signálu běžela do babyboxu, aby ji zachránila.

„Sestřičky jsou z nalezeného děvčátka u vytržení. Říkaly mi, abych hlavně zdůraznil, že je skutečně nádherná, zdravá a v naprostém pořádku. Váží 2840 gramů a měří 44 centimetrů,“ sdělil mluvčí ostravské městské nemocnice Jiří Maléř.

„Kluci se prostě v Ostravě neodkládají. Děvčátko je zdravé, zcela čerstvé a říkejme jí Milenka. Je to takové něžné ženské jméno,“ sdělil Právu zakladatel českých babyboxů Ludvík Hess s tím, že zavolal i bývalému řediteli ostravské nemocnice Františku Jurkovi, aby s ním zavzpomínal na otvírání zdejšího babyboxu.

„Shodli jsme se na tom, že to pro nás není žádná radost, ale opět důkaz, že jsou babyboxy potřebné. Ostravská bedýnka se totiž zařadila na třetí místo v počtu odložených dětí v celé republice. Prvenství drží pražský Hloubětín se 17 odloženými dítky, za ním pak je babybox v Nemocnici Milosrdných bratří v Brně, který už pomohl zachránit sedm dětí,“ upřesnil Hess.

Dosud české babyboxy zachránily 56 miminek. Z toho bylo 34 holčiček a 22 chlapců. Další zahřívaná schránka se otevře v pondělí 12. září ve 12 hodin v Městské nemocnici v Neratovicích. Za týden pak babybox spustí ve Zdravotnické záchranné službě v Hradci Králové. Ten už bude 46. v republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám