Hlavní obsah

Soudci protestují proti zprávě BIS, která kritizovala korupci v justici

Novinky, jim

Soudcovská unie si stěžuje na zveřejněnou část zprávy civilní kontrarozvědky Bezpečnostní informační smlouvy (BIS). Předsedovi unie Tomáši Lichovníkovi se nelíbí, že BIS informuje o korupci, nestandardních postupech a nespolehlivosti soudců, aniž by zmínila, v jak velkém rozsahu k nim dochází. Označil to za neslýchané očernění soudcovského stavu a jednoho z pilířů státní moci.

Článek

Tajná služba ve veřejné části výroční zprávy mimo jiné uvedla, že justice je zatížená korupcí, vynášením citlivých informací, pochybnými kontakty do podsvětí nebo liknavostí jejích vrcholných představitelů. [celá zpráva]

„Naprosto obecná tvrzení BIS nemají žádnou vypovídací hodnotu a jen poškozují důvěryhodnost celé justice. Jde o neslýchané očernění jednoho profesního stavu a dokonce samostatného pilíře státní moci uplatněním principu kolektivní viny,“ uvedl v tiskové zprávě Lichovník.

Padla obvinění? ptá se Lichovník

Zdůraznil, že nehodlá informace BIS zpochybňovat a doufá, že tajná služba udělala vše pro to, aby byly konkrétní osoby pohnány k odpovědnosti. Upozornil ale, že BIS je podle zákona v takových případech povinna podat obvinění orgánům činným v trestním řízení.

„V České republice působí téměř 3000 soudců a přes 1000 státních zástupců. Kolika z nich se zjištění BIS dotýká? Jedná se o jednotlivá pochybení nebo jich jsou desítky? Či snad stovky? Dala BIS na základě svých zjištění podnět k zahájení trestního stíhání konkrétních osob? Z výroční zprávy se o tom nedozvíme nic,“ poznamenal Lichovník.

Šéf profesní organizace soudců doplnil, že unie žádné nezákonné jednání soudců či státních zástupců neomlouvá, ale je přesvědčena, že v justici je nepoctivých lidí minimum.

Reklama

Výběr článků

Načítám