Hlavní obsah

Dojezdová doba záchranky se prodlouží na 20 minut, rozhodli poslanci

Novinky, jas

Poslanci ve středu odsouhlasili další z částí zdravotnické reformy, konkrétně zákon o zdravotnické záchranné službě. Zákon mimo jiné prodlužuje dojezdové doby záchranářů z 15 na 20 minut a upravuje i další fungování záchranky. Normu prosadili koaliční poslanci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09)

Článek

Na základě zákona, který připravil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vznikne 40 nových stanovišť záchranné služby a dojezdová doba záchranky se prodlouží. To podle ministerstva odráží reálný stav, neboť v některých oblastech nebylo dodržování 15minutové hranice reálné.

Právě prodloužení dojezdové doby bylo hlavním bodem, který kritizovala opozice. Poslanec ČSSD David Rath upozornil, že by se kvůli tomu mohla prodloužit dojezdová doba záchranky obecně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec David Rath (ČSSD) při jednání Sněmovny

Zákon rovněž umožní záchranářům vstupovat do cizích objektů a žádat o pomoc při zásahu občany.

Novinkou je i to, že pokud by byli záchranáři při zásahu ohroženi na životě či zdraví, umožní jim zákon péči neposkytnout.

Spor se vedl i o jednom z pozměňovacích návrhů, který upravoval výsluhy záchranářů. Ten byl nakonec stažen a ministr se zavázal, že neučiní-li tak Senát, celou věc co nejrychleji do zákona prosadí sám.

Reklama

Výběr článků

Načítám