Hlavní obsah

Poslankyně Drastichová podváděla s hlasovacími kartami svých kolegů

• Aktualizováno
Právo, ada, nig, jas

Rozruch ve Sněmovně způsobila ve středu véčkařská poslankyně Jana Drastichová. Při hlasování o části vládní zdravotní reformy manipulovala s hlasovacími kartami dvou svých stranických kolegů. V parlamentní praxi absolutně nepřijatelný krok, obvykle zralý na disciplinární řízení. Podraz Drastichové odhalil David Rath (ČSSD), který na manipulaci s hlasovacími kartami upozornil.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Jana Drastichová (VV) se ve středu Sněmovně vyjádřila ke svému prohřešku.

Článek

Sama poslankyně se pokusila svůj krok ospravedlnit tvrzením, že pouze chtěla vyjmout karty dvou svých kolegů z hlasovacího zařízení proto, že v tu chvíli nebyli přítomni v jednacím sále.

Pokud totiž je poslanec svou kartou přihlášen, hlasovací zařízení to zaznamená a zvyšuje se tím počet hlasů potřebných ke schválení či odmítnutí daného bodu. V inkriminovaném hlasování šlo o to, zda bude ve středu Sněmovna jednat do úmoru a poslanci se nerozejdou dřív, než schválí všechny návrhy z programu.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Jana Drastichová (VV) se ve středu Sněmovně vyjádřila ke svému prohřešku.

Poslankyně se sice za svou manipulaci omluvila, je ale otázkou, zda se tím vyhne případnému disciplinárnímu řízení. Drastichová manipulovala s kartami šéfa strany Radka Johna a předsedy klubu Víta Bárty.

Za nikoho jsem nehlasovala, zdůrazňuje poslankyně

„Vím, že ve chvíli, kdy nejsou členové Sněmovny přítomni, by měli být odhlášeni.  Asi netušili, že se nestihnou vrátit,“ vysvětlovala Drastichová Právu svou motivaci, proč manipulovala s Johnovou a Bártovou kartou.

Na kritiku opozice, že poslanec po roce ve Sněmovně by již měl znát jednací řád a vědět, že poslanec smí hlasovat jen sám za sebe, uvedla, že jednací řád sice zná, ale nikoli nazpaměť. „Mezery můžete mít ve všem a opakuji, že jsem za nikoho nehlasovala, jen za sebe," dodala poslankyně.

Poslankyně rozhodně neuvažuje o tom, že by se vzdala mandátu. Protože je členkou mandátového imunitního výboru, který by měl její provinění projednávat a rozhodovat o potrestání, počítá Drastichová s tím, že by se jednání aktivně neúčastnila, aby nebyla ve střetu zájmů. „Je třeba vyčkat, zda vůbec takový podnět bude podán,“ řekla Právu.

Omluva poslankyně Jany Drastichové
Předně se chci omluvit, má chyba vychází z nezkušenosti. Za nikoho jsem nehlasovala, uvědomuji si ale, že jsem měla požádat předsedajícího Sněmovny o odhlášení nepřítomných na místo pouhého vytažení karty. Navíc nešlo o hlasování o zákonech, ale pouze o procedurální hlasování o prodloužení doby jednání Sněmovny, ještě jednou se Všem omlouvám.
Zdroj: VV

K podání podnětu vyzval šéfku komory Miroslavu Němcovou (ODS) předseda ČSSD.

Korunu incidentu nasadil šéf klubu véčkařů Vít Bárta, který se pokusil počínání své kolegyně zlehčit tvrzením, že v politice a v reformách jde o důležitější věci. A slovy, že šlo o školáckou chybu, chtěla omluvit svou kolegyni místopředsedkyně vlády i VV Karolína Peake.

"Moje kolegyně udělala z nezkušenosti školáckou chybu. Na tu jste ji upozornili, ona se za to omluvila, je z toho celá špatná, čistě lidsky. Po volbách se říkalo, že je báječné, že ve Sněmovně zasedlo víc žen. Pořád ještě je tady většina chlapů, bohužel to nejsou pořádní chlapi," řekla Peake.

To rozzlobilo prvního místopředsedu ČSSD Michala Haška. Vyzval Peake, aby se omluvila za výroky, kterými Drastichovou hájila. Pokud se neomluví, měla by podle Haška rezignovat.

Dodal, že v rozvinutých demokratických zemích poslanci běžně za podobné chování rezignují.

Nejde o náhodu, tvrdí ČSSD

„Není náhodou, že se to stalo právě VV,“ rozčílil se místopředseda komory Lubomír Zaorálek (ČSSD) s tím, že je otázkou, zda véčkaři ve Sněmovně hlasují za sebe. „Proto je ten incident tak vážný,“ pravil Zaorálek. Kritiku strana zopakovala i na následné tiskové konferenci a varovala, že podobné praktiky nás posouvají k nedemokratickým zemím.

ČSSD si následně vzala další přestávku na jednání klubu s tím, že očekávají vyjádření šéfky Sněmovny.

Řízení můžete zahájit sami, vzkázala Němcová

Podle předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové poslankyně Drastichová nejednala ve zlém úmyslu, ale z nezkušenosti. „To ji však neomlouvá,“ prohlásila Němcová.

Jak sdělila novinářům, nehodlá podávat podnět k mandátovému a imunitnímu výboru, protože podle ní výbor, v jehož čele stojí sociální demokrat Tejc, může zahájit řízení sám a nemusí čekat na její podnět. Zároveň zdůraznila, že pokud by byl poslankyni prokázán trestný čin, výbor se záležitostí bude bezodkladně zabývat.

Připomněla, že již v minulosti se podobná situace stala v české Sněmovně, neskončila však vzdáním se mandátu. Reagovala tak na připomínku, že současná slovenská premiérka Radičová se v době, kdy udělala něco podobného jako opoziční poslankyně, mandátu vzdala. „To, jak se zachová paní poslankyně Drastichová, je jenom její věc,“ prohlásila Němcová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám