Hlavní obsah

ODS a TOP 09 se předhánějí, kdo pozve Klause na stranický sjezd

Právo, Lukáš Bek, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncem října bude na politické pravici rušno. Dvě hlavní konzervativní strany si totiž naplánovaly na stejný víkend své sjezdy. Poslední před sérií voleb, která začne příští rok. Na roztrhání bude prezident Václav Klaus – obě strany ho přes různé slovní přestřelky s Hradem pozvou, TOP 09, která se sejde v neděli 23. října v Hradci Králové, už tak dokonce učinila.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Občanské demokraty čeká nevolební kongres, který má – na rozdíl od minulých let – trvat pouze jeden den, a to v sobotu 22. října. Ještě se ale neví, kde to bude.

Podle informací Práva stranické vedení nechtělo tradiční dvoudenní akci i proto, aby už z technických důvodů nebylo možné jej změnit na volební. Jak Právo před časem upozornilo, o volbu nového předsedy a místopředsedů usiluje skupina, která má blízko k bývalému předsedovi Mirkovi Topolánkovi. Do ní patří expředseda poslanců Petr Tluchoř či poslanec Marek Šnajdr. Tento proud je však občanskými demokraty označován za menšinový.

Místopředseda ODS Pavel Drobil Právu řekl, že termín kongresu neplánovali „s ohledem na TOP 09 při vší úctě k ní. ODS bude vysílat jasné signály občanům a svým voličům, jakým způsobem chce svou politiku směřovat v další části svého vládního mandátu“.

Hegemon na pravici není a nebude, míní Kalousek

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nečeká, že by na sjezdu připravovali zteč s ODS. „My jsme nikdy neříkali, že se chceme stát hegemonem na pravici. Virtuální soutěž, kdo bude prvním na pravici, rozpoutali novináři na základě strachu našeho koaličního partnera, který se dodnes nesmířil s tím, že o roli hegemona přišel,“ řekl Právu Kalousek.

Podle Kalouska sjezd pozmění špičky TOP 09 pouze na místech místopředsedů. „Karel Schwarzenberg nebude mít protikandidáta. Jestli budu mít protikandidáta já, to nevím,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám