Hlavní obsah

Spor o arbitra v kauze Diag Human odložil soud na listopad

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednání o návrhu Česka ustavit jedním z rozhodců ve sporu s firmou Diag Human prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela odložil v úterý Městský soud v Praze na 29. listopadu.

Článek

Soudkyně se chce totiž nejdříve ujistit, zda Diag Human „platně a perfektně“ jmenoval členem tříčlenného přezkumného senátu švýcarského právníka Maxe Baumanna. Právníci státu to zpochybňují s tím, že firma již vyčerpala možnost jmenovat svého člena jmenováním předchozího arbitra Damiana Della Ca. Ten ale na místo v senátu rezignoval.

Podle právních zástupců Diagu Human to však není možné a Baumann má v přezkumném rozhodčím senátu své místo. Rakouský právník Diagu Eugen Salpius se v úterý pozastavil i nad přítomností Kužela v soudní síni. Právu řekl, že je nevhodné, aby se Kužel jako případný arbitr vystavoval „sebemenší možnosti“, že bude ovlivněn výroky některé ze stran.

Právník ministerstva zdravotnictví David Kotris uvedl, že ČR by se musela na Baumannovi s Diagem shodnout. Podle něj firma zároveň nevyužila možnosti obrátit se s nějakým návrhem na soud. ČR proto navrhla jako třetího člena ekonoma Jiřího Schwarze. Pokud by soudy vyhověly návrhům na jmenování Kužela i Schwarze, v přezkumném senátu by nakonec zasedli tři lidé navržení ČR, upozornila v úterý ČTK. Podle běžné arbitrážní praxe přitom každá ze stran jmenuje svého rozhodce a ti se pak domluví na třetím.

Třetím členem přezkumného rozhodčího senátu je někdejší proděkan plzeňské právnické fakulty Milan Kindl. O jmenování Kužela předsedou senátu rozhodl už v listopadu 2008 Obvodní soud pro Prahu 6. Nejvyšší soud ale loni v říjnu jeho jmenování zrušil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám