Hlavní obsah

Děti ve Varnsdorfu doprovázejí do školy ženy v reflexních vestách

– Varnsdorf
Právo, Aleš Pelikán

Skupinka asi deseti dětí spořádaně jde po ulici, s nimi dvě či tři ženy v oranžových reflexních vestách s nápisem Dozor dětí. Takový obraz lze vidět od úterý vždy ráno a po poledni po vyučování na cestě mezi Základní školou Bratislavská a okolím problémové ubytovny Sport ve Varnsdorfu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Dozor nad dětmi jdoucími do školy z problémových oblastí Varnsdorfu vykonávají od úterý čtyři ženy.

Článek

Veřejnou službu zřídilo město jako jedno z mnoha plánovaných opatření po eskalaci napětí mezi Romy a starousedlíky.

Tři jsou Romky. „Někteří si můžou myslet, že budeme hlídat jen svoje děti. Hlídáme ale bez rozdílu, jak bílé, tak tmavé,“ uvedla jedna z nich. Cesta k ubytovně Sport není nijak dlouhá a děti ji spořádaně urazí za několik minut. U ubytovny si některé vyzvedávají rodiče, s dalšími doprovod míří k jejich domovům ještě o kus dál.

Krátce před polednem končí několika menším dětem vyučování a některé se rychle řadí na chodníku a vydávají se na pochod k domovu. Poprvé s doprovodem. „Hlídáme děti, aby se nepraly, nekouřily a aby si nenadávaly. Rodiče s námi už ráno byli spokojení. Vždyť chráníme i sami sebe,“ dává se ochotně do řeči Iveta Balážová, jedna z celkem čtyř pracovnic doprovodu.

Okrádají je cestou do školy

Po zajištění bezpečné docházky dětí do škol volali místní už delší čas. Jejich děti jsou prý po cestě často okrádány. Radnice se proto rychle rozhodla využít lidí pracujících ve veřejné službě. „Moje švagrová tento měsíc nastoupila na veřejně prospěšné práce a přišla s tím, že bych mohla také hned nastoupit, protože úřad potřebuje více lidí na hlídání dětí. Hned jsem si řekla: Proč ne, ukončím o měsíc dříve mateřskou dovolenou a nastoupím,“ řekla spokojeně Balážová.

Ženy jsou také rády, že si mohou něco přivydělat k sociálním dávkám. „Všichni pořád křičí, abychom chodili do práce. My jdeme s radostí, když nám nějakou práci nabídnou,“ uvedla Balážová. Ta má obavy z pátku a soboty, kdy mají městem znovu pochodovat radikálové. Někteří z Romů prý plánují, že na víkend i s dětmi z města odjedou.

Podle svých slov mají ženy zatím předběžně děti doprovázet měsíc, když se služba osvědčí, tak i dál. „Jedna maminka měla strach vůbec děti do školy samotné posílat, ráno stála u Sportu a byla opravdu ráda, že děti doprovázíme,“ uvedla další žena z doprovodu příklad toho, že se služba osvědčuje hned od začátku. „Další žena mě dokonce pohladila, jakou měla radost,“ dodala.

Někteří tomu stejně nevěří

Doprovod dětí přijímají místní dobře. „Auta jela okolo nás opatrněji, lidé nás zastavovali, myslím, že tento program všichni vítají. Nemusí mít strach, že děti se jim vrátí domů s tím, že mu třeba cestou někdo sebral svačinu,“ uvedla Romka z doprovodu dětí s tím, že měl být dozor zřízen už dávno. Službu si zatím pochvaluje i město.

„Lidé službu podle prvních ohlasů velmi vítají,“ řekla mluvčí radnice Romana Macová.

Ve městě tak i díky této akci zavládla po velkém napětí jistá dávka optimismu. Zklidnit napětí do Šluknovského výběžku dorazil i Kumar Vishwanathan z Ostravy, který je znám svou sociální prací s Romy. Doprovázel děti do školy od jiné z varnsdorfských ubytoven. Řada rodičů ale i v úterý po vyučování na své děti čekala. „Nevěřím už nikomu, pro děti si budu chodit dál sama. Jistota je jistota,“ mínila skepticky asi 35letá žena před školou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám