Hlavní obsah

Za nadstandardní léčbu budou pacienti připlácet, rozhodli poslanci

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna v úterý hlasy poslanců vládní koalice schválila novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou v červenci odmítl Senát. Novela počítá například se zvýšením poplatku za den pobytu v nemocnici z 60 na 100 korun. Počítá rovněž se zavedením standardů a nadstandardů zdravotní péče. Ty bude nejprve definovat. Pro přijetí normy hlasovalo 103 poslanců.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Rozdělení péče na standard a nadstandard je podle kritiků v rozporu s Ústavou. Opozice je připravena obrátit se v případě přijetí normy na Ústavní soud. Důvody, proč horní komora, v níž má většinu levice, návrh odmítla, prezentovali před poslanci senátoři i v úterý.

Podle novely se 30korunový poplatek nebude platit za jednotlivé položky na receptu, ale za celý předpis. Léky do 50 korun si budou pacienti hradit, stejně jako podpůrné preparáty.

Zákon počítá rovněž se zavedením aukcí na nákup léků. Aukce by provozoval lékový úřad a měly by vést k úspoře financí v celém systému.

Novela je první částí zdravotnické reformy připravené ministrem Leošem Hegerem (TOP 09) a měla by začít platit od ledna příštího roku. Ministr spolu se zpravodajem zákona Borisem Šťastným (ODS) normu obhajoval. Za opozici ji odmítli a kritizovali David Rath (ČSSD) a Soňa Marková (KSČM).

Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám