Hlavní obsah

Ekotendr za desítky miliard zavání korupcí, varuje Transparency International

Novinky, jim

Česká pobočka Transparency International (TI) varovala v úterý před obří ekologickou zakázkou na sanaci starých ekologických škod, jejíž náklady se pohybují v řádu desítek miliard korun. Aktivisté vyzvali vládu, aby po otevření obálek nevybírala vítěze a ekotendr zrušila. Pravidla jsou podle nich nastavená tak, že hrozí únik desítek miliard. Kromě toho prý existuje riziko, že přihlášené firmy mají kartelovou dohodu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obří ekotendr zadal ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Tento gigantický obchod, zatím největší v historii jsme od samého začátku po tři roky kritizovali. Je to nehospodárný, neekonomický a celkově nebezpečný projekt, podali jsme i stížnost na antimonopolní úřad, přesto to vlády nadále tlačí,“ řekl šéf TI Vít Ondračka s tím, že i vzhledem ke stavu veřejných financí nelze plýtvat jednotkami až desítkami miliard.

Důraz kladl na to, aby vládla o vítězi superzakázky nerozhodla. Podle něj by se měl obří tendr rozložit na mnoho menších, při čemž by se měla věnovat pozornost jednotlivým lokalitám a podrobně by se také mělo přezkoumat, které sanace je skutečně třeba učinit.

Šéfovi TI se nelíbí, jak byla nastavena pravidla, protože „poradenské firmy si čísla zcela zjevně musely cucat z prstu“.

Nečas hrozil demisí

Ondračka také poznamenal, že nad tendrem se vznáší pochybnosti kolem rizika kartelu. „Vzhledem k tomu, že všechny tři spolu již dříve spolupracovaly, je riziko opravdu velmi vysoké,“ řekl Ondračka.

V pondělí vypršel termín, do kterého měli zájemci podat přihlášky do soutěže uspořádané ministerstvem financí. Resort by měl v blízké době obálky otevřít a po pár týdnech je poslat s vyhodnocením vládě, která má rozhodnout. Do druhého kola soutěže se přihlásily firmy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services ze skupiny J.

Dotáhnout tendr schválený vládou v roce 2008 by chtěl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), za jeho zastavení se ale zasazuje premiér Petr Nečas (ODS). Předseda ODS minulý rok na interní poradě straníků údajně pohrozil, že projde-li sporná zakázka, je připraven rezignovat.

Podle některých odhadů by se cena zakázky mohla vyšplhat až na 114 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám