Hlavní obsah

Na tučných odměnách pro vysoké úředníky Kovářová nešetřila

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože si úřednická vláda premiéra Jana Fischera dala při svém nástupu v květnu 2009 jako jednu z hlavních priorit významné úspory kvůli vysokému schodku ve státním rozpočtu, na ministerstvu spravedlnosti se tím očividně jeho tehdejší šéfka Daniela Kovářová (nominovaná ODS) neřídila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

Ve funkci ministryně spravedlnosti působila od poloviny května 2009 do poloviny července loňského roku, tedy celkem 14 měsíců. Za tu dobu stačila svým nejbližším vysokým manažerům na ministerstvu rozdělit na platech včetně odměn celkem 32,75 miliónu korun.

Vyplývá to z informací a tabulek, které nyní Právu na základě letošního květnového rozsudku Nejvyššího správního soudu poskytlo samo ministerstvo. Data začínají obdobím, kdy Česká republika zahájila své předsednictví v Evropské unii, tedy lednem 2009, a končí letos v červenci. Během té doby se na ministerstvu spravedlnosti vystřídali pouze dva ministři – Jiří Pospíšil (ODS), Kovářová a zase Pospíšil.

První jmenovaný, který nejprve Kovářové musel své místo uvolnit, aby jej loni v červenci získal v rámci koaliční vlády ODS, TOP 09 a VV zpět, byl proti úřednické ministryni v otázce platů a odměn troškař.

Zatímco Pospíšil během prvních pěti měsíců roku 2009 rozdal svým náměstkům, vrchním ředitelům a šéfům všech odborů (celkem 25 lidem) na platech včetně odměn dohromady 6,35 miliónu korun, Kovářová se činila víc než dvojnásobně.

Za sedm měsíců roku 2009, kdy resort po Pospíšilovi přebrala a vedla, stihla nynější advokátka 34 nejvyšším funkcionářům úřadu vyplatit bezmála 16 miliónů korun.

Čím méně lidí, tím víc peněz

Ani loni se její rozhazovačnost nezastavila, ba právě naopak. Kovářová sice snížila počet ředitelů odborů a dalších vysokých funkcionářů na 21, nicméně jim do svého červencového odchodu z křesla ministryně rozdala na platech a odměnách celkem 16,79 miliónu, tedy ještě o 800 tisíc více než o rok dříve.

Pospíšil za to do konce loňského roku, tedy za přibližně stejné období jako jeho předchůdkyně, stihl zhruba stejnému počtu manažerů vyplatit necelých 7,2 miliónu korun, tedy ani ne polovinu. Letos zatím ministr za půl roku rozdal dvaceti nejbližším podřízeným téměř sedm miliónů, tedy zhruba stejně jako loni.

Co kromě vyššího počtu manažerských funkcí způsobilo, že od Kovářové obdrželi její nejbližší o tolik víc než od Pospíšila? Především velká štědrost udělených odměn, kterými ministryně rozhodně nešetřila.

Vždyť jen v roce 2009 stihla odměnit třicet lidí celkem 4,3 miliónu korun, zatímco Pospíšil odměnil devatenáct podřízených částkou 1,2 miliónu.

Loni na odměnách rozdělila Kovářová zhruba stejnou částkou jako o rok dříve (4,3 miliónu), avšak už pouze jednadvaceti lidem. Pospíšil osmnácti manažerům vyplatil loni v rámci odměn 1,8 miliónu.

Letos kvůli ještě většímu krácení rozpočtu současný ministr přiškrtil odměny prakticky na minimum. Za půl roku totiž rozdal celkem dvaceti lidem dohromady 454 tisíc korun, tedy ani ne čtvrtinu proti loňsku.

Zlatá žíla pro náměstka

Proti nejbližším spolupracovníkům Kovářové si ale současní ministerští náměstci musejí připadat jako chudí příbuzní. Za vše hovoří příklad pravé ruky bývalé ministryně, někdejšího náměstka pro justici a legislativu Marka Görgese.

Tomu Kovářová jen v roce 2009 vyplatila během sedmi měsíců na odměnách téměř tři čtvrtě miliónu korun, loni více než půl miliónu. Celkem si za 13 měsíců ve funkci vydělal Görges na ministerstvu více než tři milióny, což znamená, že jeho měsíční plat včetně odměn činil v průměru víc než 233 tisíc korun.

O tom by si například premiér Petr Nečas (ODS) či současní ministři, soudci i další vysocí státní funkcionáři mohli nechat jen zdát.

Podobně štědrá byla Kovářová také k náměstkovi pro mezinárodní vztahy Marku Ženíškovi, který funkci vykonává dodnes. Tomu přistálo na účtu v roce 2009 na odměnách celkem 450 tisíc, o rok později dalších 290 tisíc.

Štědré odměny desítkám lidí

Loni už jej ale překonal další, tentokrát ekonomický náměstek Jaroslav Gacka. Ten ve funkci působil za Kovářové a chvíli ještě za Pospíšila celkem deset měsíců. Během té doby mu na konto přišlo celkem 1,77 miliónu korun a v průměru tak měsíčně pobíral 177 tisíc. I na něm Kovářová nešetřila odměnami, předloni mu vyplatila za pouhé dva měsíce jeho působení v úřadu 130 tisíc, loni za dalších sedm dokonce 400 tisíc korun.

Ministryně však myslela s penězi nejen na své náměstky. Přes milión korun dostali loni na výplatách i její dva vrchní ředitelé kabinetu a dohledu. Dalším zhruba deseti šéfům různých odborů pak dokázala loni za sedm měsíců rozdat více než dvousettisícové odměny každému.

Tabulky nejvyšších odměn:
Za Pospíšila (celkem za leden až květen 2009):
náměstek Pavel Staněk205 000 Kč
náměstek Tomáš Boček113 000 Kč
náměstek František Korbel101 500 Kč
Za Kovářové (celkem za květen až prosinec 2009):
náměstek Marek Görges736 500 Kč
náměstek Marek Ženíšek450 000 Kč
náměstek Pavel Staněk220 000 Kč
Za Kovářové (celkem za leden až červenec 2010):
náměstek Marek Görges551 000 Kč
náměstek Jaroslav Gacka400 000 Kč
vrchní ředitel Pavel Šebek346 241 Kč
Za Pospíšila (celkem za červenec až prosinec 2010):
ředitel odboru informatiky190 000 Kč
ředitel odboru ekonomického160 000 Kč
ředitel správy úřadu160 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám