Hlavní obsah

ODS se pře o prodloužení Nečasova mandátu, Tluchoř hovoří o totalitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část občanských demokratů zvažuje, že by stávající vedení strany mohlo vést stranu déle, než stanovuje dvouletý mandát, který vyprší v červnu 2012. Důvodů pro podobný krok mají jeho zastánci hned několik. Tím hlavním je to, že by se strana nevyčerpávala volbou nového předsedy a mohla se plně soustředit na podzimní krajské volby. Upozornil na to server Týden.

Článek

Zastánci prodloužení mandátu rovněž tvrdí, že kongresy ODS se tradičně konaly na podzim a bylo by proto záhodno je na původní termín vrátit. Červnový termín stanovila výkonná rada loni poté, co v čele strany předčasně skončil Mirek Topolánek.

"Jde o to vrátit se k tradici kongresů vždycky na podzim, takže by se prostě mimořádně řeklo, že se mandát protáhne o půl roku, aby byl kongres zase v listopadu a aby nebyl před krajskými volbami, protože by to mohlo stranu poškodit," okomentoval důvody prodloužení mandátu místopředseda strany Pavel Blažek.

Ani totalitní vládci typu Klementa Gottwalda či Muammara Kaddáfího si netroufli prodloužit si volební období
poslanec Petr Tluchoř

Ačkoliv rozhodnutí padne až na říjnovém nevolebním kongresu, už nyní se z nitra strany ozývají i nesouhlasné reakce. Server citoval poslance Waltera Bartoše a Marka Šnajdra (oba ODS), kteří se k návrhu vyjádřili minimálně zdrženlivě. Zatímco Bartoš hovoří o potřebě standardního řešení, Šnajdr návrh označil přímo za "účelový". Podle Šnajdra by byl prodloužený mandát stávajícího vedení z principu slabý a strana by tak sotva mohla pomýšlet na úspěch v inkriminovaných krajských volbách.

To by si nedovolil ani Gottwald, varuje Tluchoř

Bývalý šéf poslaneckého klubu Petr Tluchoř, který je obecně považován za muže blízkého bývalému vedení strany, označil úvahy o prodloužení mandátu za "šílenou a nebezpečnou spekulaci".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas s Petrem Tluchořem

"Považuji to za naprosto šílenou, krajně nebezpečnou spekulaci a nevěřím, že by ji kdokoli v ODS mohl myslet vážně. Ani totalitní vládci typu Klementa Gottwalda či Muammara Kaddáfího si netroufli prodloužit si volební období," řekl Týdnu Tluchoř s tím, že podobná změna nemá ani oporu ve stanovách.

Blažek celou záležitost nevidí tak vyostřeně a připomíná, že letošní kongres prodloužení mandátu svým usnesením posvětí či nikoliv. "Když ho nepřijme, tak bude kongres v červnu. Nic dramatického na tom není," uzavřel Blažek.

Reklama

Výběr článků

Načítám