Hlavní obsah

Ministerstvu se nechtěně podařilo zlevnit výpisy z obchodního rejstříku

Právo, Josef Koukal

Kouzlem nechtěného se ministerstvu spravedlnosti podařilo při plošném zdražování soudních poplatků zlevnit na minimum ověřené výpisy z obchodního rejstříku. Místo původních 70 korun za každou stránku je začaly od prvního září soudy vydávat za dvacetikorunu.

Článek

„Samotného mě překvapilo, že si úřednice řekla jen o dvacet korun, ačkoli se mělo zdražovat,“ řekl Právu pražský podnikatel, který si byl v pátek na pražském městském soudu vyzvednout ověřený výpis z obchodního rejstříku.

„Někteří lidé si hned začali brát výpisy po pěti, než je zase zdraží,“ dodal muž, který si nepřál být jmenován.

Potíž je v tom, že ministerstvo v návrhu dnes již účinného zákona výpisy z obchodního rejstříku zlevňovat nechtělo, jejich cena měla zůstat na 70 korunách za stránku.

„To samozřejmě úmyslem nebylo. Je to výsledek, který se příčí záměrům zákonodárce,“ přiznal náměstek ministra spravedlnosti František Korbel. Podle něj jde o problém výkladu zákona, který platí teprve od 1. září, už teď je ale jasné, že ho bude třeba urychleně novelizovat.

„Jak se rozšiřují počty jednotlivých soudních výpisů a různých rozhodnutí, tak jsou (v novém zákoně) zvoleny trošku obecnější formulace. Hovoří se o stejnopisu, opisu nebo rozhodnutí. Vypadla ale doslovná formulace: výpis z obchodního rejstříku,“ vysvětlil Korbel.

Některé soudy tak nyní výpis z obchodního rejstříku zařazují do kategorie, do které patří i kopie listin a kde je poplatek za stránku pouze dvacet korun.

„Mohu potvrdit, že v důsledku nového zákona o soudních poplatcích jsme začali u výpisu z obchodního rejstříku účtovat místo dosavadních sedmdesáti korun dvacetikorunový poplatek,“ potvrdila Právu mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková.

Levná sazba asi do konce roku

Jen Městský soud v Praze vydával podle Lhotákové doposud měsíčně kolem pěti tisíc výpisů z obchodního rejstříku. Za rok by tak na zlevněných sazbách tratil tři milióny korun.

Zlevněná sazba by však neměla mít podle Korbela dlouhého trvání a novela by ji měla změnit ještě do konce roku.

„Dnes je ve druhém čtení novela zákona o rozhodčím řízení, který také obsahuje změnu soudních poplatků. Do něho je možné úpravu dostat formou pozměňovacího návrhu. Do konce roku by mohl nabýt účinnosti novelizovaný text,“ podotkl Korbel.

Reklama

Výběr článků

Načítám