Hlavní obsah

Škrty vlády opět sníží počty úředníků na resortech

Právo, Jakub Troníček

Propouštění ministerských úředníků v příštím roce neskončí, proti situaci z přelomu loňského a letošního roku už ale nebude zeštíhlovací dieta českých úřadů tak razantní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kvůli vládním úsporným opatřením na příští rok se v současné době chystají propouštět ministerstva vnitra a životního prostředí, ostatní resorty většinou zatím další snižování stavů neplánují. Vyčkávají totiž ještě na definitivní verzi státního rozpočtu na příští rok nebo dostatečně snížily počty zaměstnanců už v uplynulém období.

Ministerstvo vnitra naproti tomu sice muselo v souvislosti s letošními miliardovými škrty opustit dvacet procent zaměstnanců, kvůli výhledu na příští rok ale musí resort propustit další necelá tři procenta lidí.

Počty zaměstnanců jednotlivých ministerstev:
Ministerstvo pro místní rozvoj562
Ministerstvo životního prostředí532
Ministerstvo práce a sociálních věcí690
Ministerstvo vnitra1650
Ministerstvo zahraničních věcí1751
Ministerstvo obrany1468
Ministerstvo průmyslu a obchodunedodalo
Ministerstvo zdravotnictví400
Ministerstvo spravedlnosti304
Ministerstvo financí1007
Ministerstvo školstvínedodalo
Ministerstvo dopravy433
Ministerstvo zemědělství594
Ministerstvo kultury279

Centrální úřad vnitra tak podle svého mluvčího Pavla Nováka musí zrušit téměř šedesát úřednických postů. „Část tabulek je neobsazena a další část se bude týkat postů důchodců nebo se smlouvami na dobu určitou. Výpověď přímo dostane devětadvacet lidí,“ řekl k tomu Právu Novák s tím, že propouštění jde napříč všemi úseky ministerstva.

To už během loňského a letošního roku zeštíhlilo téměř o 300 pracovních míst. Ještě v roce 2007 pracovalo na vnitru přes 2370 lidí, dnes je to necelých 1700. Celkově bude vnitru příští rok chybět 1,9 miliardy, policistů a hasičů se však podle šéfa resortu Jana Kubiceho propouštění na rozdíl od ministerských úředníků díky každoročním přirozeným odchodům do civilu nedotkne.

Zemědělství: propouštění nebo snižování platů

Kromě resortu vnitra ke snižování stavů v současné sáhlo také ministerstvo životního prostředí. „Předběžně předpokládáme pětiprocentní úsporu prostředků na platy, což představuje zhruba 26 pracovních míst z celkového počtu 532, které jsou hrazeny ze státního rozpočtu,“ uvedla mluvčí úřadu Michaela Jendeková.

Pětiprocentní snížení objemu peněz na platy úředníků se týká i ministerstva zemědělství, které zaměstnává necelých šest set lidí. „V současné době se jedná o tom, jakým způsobem se tato situace bude řešit, zda snížením mezd, nebo snižováním počtu zaměstnanců, případně kombinací obojího,“ poznamenala k tomu Tereza Magdalena Dvořáčková z tiskového odboru ministerstva zemědělství.

Všechny ostatní resorty, které ve svých úřadech zaměstnávají dohromady více než 8000 lidí, nyní s dalším zeštíhlováním nepočítají. „Pokud nedojde ke změnám v návrhu státního rozpočtu na rok 2012, tak ministerstvo v současné době další snižování počtu míst a propouštění zaměstnanců nepředpokládá,“ řekl k tomu např. mluvčí ministerstva financí Jakub Haas.

Obdobně se přitom vyjádřili zástupci všech ostatních ministerstev, pouze resort školství a průmyslu a obchodu na zaslané otázky do pátečního podvečera nereagoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám