Hlavní obsah

Sobotka: Policisté nemají na benzín a do problémových lokalit se pěšky bojí chodit

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka se v nedělní diskuzi na Primě navážel do premiéra Petra Nečase (ODS), že zanedbává vyhrocenou situaci na Šluknovsku. Podle Nečase již byly zahájeny konkrétní kroky a další analýzy ukáží, jak postupovat dále. Hovořil například o zřízení mobilních policejních jednotek, které se budou do problémových míst přesouvat. Sobotka opáčil, že policie už nyní nemá na benzín a policisté se bojí do problémových lokalit chodit.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka

Článek

Nečas uvedl, že problémy jako na Šluknovsku nemají rychlá řešení, ale je třeba vytvářet dlouhodobé plány. Zdůraznil, že v oblasti již operují speciální policejní jednotky, agentura pro sociální začleňování a posílena byla i spolupráce s pracovními úřady.

Nečas se zejména ohrazoval proti tomu, aby si politici dělali z etnických nepokojů „politickou show“ s tím, že důležitá jsou konkrétní opatření. Jako příklad uvedl nutnost motivovat problémové rodiny, aby děti posílaly do škol, což by se mělo svázat se sociálními dávkami.

Připomněl také vládní návrh, který právě prochází legislativním procesem ve Sněmovně, na jehož základě by nezaměstnaní měli po dvou měsících za cenu podpory vykonávat veřejně prospěšné práce. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka a Petr Nečas při nedělní Partii

V první řadě je ovšem dle Nečasových slov třeba zajistit pořádek a bezpečnost. „Ministerstvo vnitra chce zajistit mobilní jednotky, které ihned budou jezdit na místa, kde se vyskytnou problémy,“ řekl premiér.

Sobotka proti tomu argumentoval, že s vládními škrty, které se policie značně dotkly, nebudou moci ani mobilní jednotky efektivně fungovat. „Policie nemá na benzín a policisté se do problémových lokalit bojí chodit,“ řekl Sobotka a dodal, že nespokojenost občanů tkví právě v tom, že vláda nedokáže zajistit jejich bezpečnost.

Podle Nečase je také na jednotlivých policejních ředitelstvích, aby dokázala vždy včas a účinně přesouvat policejní síly. „Nechci vám brát iluze,“ poznamenal k tomu Sobotka, „ale už v polovině příštího roku policie nebude mít na benzín. Už nyní chodí policisté na úřad práce žádat, aby je svezly na místo činu.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám