Hlavní obsah

Na Sokolovsku se opět chvěly domy a třásla země

Právo, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatele západních Čech opět probudily otřesy země. Ty jsou pokračováním zemětřesného roje, který se po několikaleté přestávce objevil v závěru srpna. Dva silné otřesy dosáhly podle seizmologických přístrojů 3,5 stupně Richterovy škály.

Článek

"V půl druhé v noci se nám zachvěl celý dům. Otřes doprovázelo dunění či hučení, v jednu chvíli jsem myslel, že je to bouřka,“ popsal Právu noční vyrušení muž z Chodova na Sokolovsku.

Země se na Chebsku chvěla celý minulý týden, ale otřesy byly minimální, lidé je ani nevnímali. Zpozorněli opět až nyní.

Epicentrum zemětřesení je „tradičně“ v okolí Nového Kostela na Chebsku. Dunění ale hlásí i lidé desítky kilometrů od něj.

Podle Josefa Horálka z Geofyzikálního ústavu Akademie věd není vyloučeno, že aktivita bude podobná té v roce 2008, kdy zemětřesení dosahovalo až 4. stupně Richtera.

Na Chebsku podle odborníků nemají otřesy větší potenciál než pět stupňů Richtera. „Není to nebezpečná oblast,“ uklidnil obyvatele už před několika dny Horálek.

Obdobný zemětřesný roj zasáhl Chebsko také na přelomu let 1985 a 1986 a trval několik měsíců. Otřesy dosáhly síly až 4,6 stupňů Richterovy stupnice a poškodily několik stavení.

Chebské zemětřesné roje jsou svým způsobem specifické a ve střední Evropě se tento typ zemětřesení vyskytuje především právě v západních Čechách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám