Hlavní obsah

Diag Human měl už údajně obstavit některé zahraniční účty ČR

Právo, Jakub Svoboda

Právníci společnosti Diag Human mají kvůli mnohamiliardové pohledávce této firmy za Českou republikou políčeno nejen na česká umělecká díla a nemovitosti v cizině, ale usilují také o obstavení zahraničních účtů ČR.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle informací Práva by mohla být v ohrožení například bankovní konta ČR v Lucembursku, přes která se obchodují české státní dluhopisy. Podle zahraničního zdroje, který si nepřál být jmenován, už prý byly některé účty soudním rozhodnutím dokonce obstaveny.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) to ale v pátek na dotaz Práva rozhodně odmítl. „Že takovéto pokusy existují je zřejmé, ale nic takového jako je obstavení účtů ČR nehrozí,“ řekl.

Zatím obstavena jen umělecká díla

Letitý spor o odškodnění za zmaření jeho obchodů s krevní plazmou českým státem přenesl do zahraničí Diag Human letos na jaře na základě mezinárodní tzv. newyorské úmluvy o vykonavatelnosti arbitrážních rozsudků na území jiných států. Firma operuje přitom tím, že pražský rozhodčí senát v srpnu 2008 uložil Česku zaplatit Diagu téměř devět miliard korun a že se ČR proti tomuto verdiktu chybně odvolala. Pokud by to soudy v cizině potvrdily, tři roky starý arbitrážní rozsudek by tak byl de facto platný.

Soudy v zahraničí nyní musí o oprávněnosti či neoprávněnosti těchto tvrzení a nároků Diagu Human rozhodnout. V Rakousku právníci Diagu Human už letos na jaře ukázali prstem na tři česká umělecká díla – obrazy Tanečnice od Vincence Beneše a Dvě Ženy od Emila Filly a bronzovou plastiku Objetí od Otto Gutfreunda – která byla od letošního února vystavována na vídeňské výstavě Dynamik!

Vídeňský soud poté nechal v květnu tato vzácná umělecká díla exekučně zabavit, a nyní se čeká na to, jak o nárocích Diagu Human vůči České republice celkově rozhodne. Ve Francii by mohl být podle tamního práva teoreticky zabaven dokonce jakýkoli majetek českého státu, je tam však vždy na exekutorském úřadu, aby věci patřící dlužníkovi našel a zajistil.

Podle zatím neověřených informací Práva se nároky společnosti Diag Human, kterou letos v červnu podnikatel Josef Šťáva prodal společnosti Aram Global, už začaly zabývat i soudy například ve Spojených státech, Velké Británii a v Lucembursku a některé z nich prý již vydaly ve věci předběžná opatření.

Anglosaské právo přitom dává věřiteli v této oblasti obecně více možností, aby se domáhal odškodnění nejen z majetku, ale přímo z finančních zdrojů dlužníka. Diag Human se proto nyní snaží vést útok na bankovní účty pod jménem ČR nebo na konta, přes která se obchodují její finanční prostředky, například státní dluhopisy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám