Hlavní obsah

Sněmovna schválila zvýšení DPH

Praha
Aktualizováno

Vládní koalice protlačila ve Sněmovně změny DPH. Od roku 2013 by se obě dosavadní sazby daně měly sjednotit na 17,5 procenta. Příští rok stoupne snížená sazba z 10 na 14 procent, základní sazba zůstane zachována na 20 procentech. Pro návrh hlasovalo 99 poslanců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09)

Článek

Na daňové reformě se dohodly ODS, TOP 09 a VV.  Vyšší výnos DPH bude podle vlády použit zejména na „posílení finanční stability současného důchodového systému pro zajištění dostatečné úrovně starobních důchodů v nejbližších letech, což je nezbytné pro jeho dlouhodobou udržitelnost.“

Všichni zaplatí více

Přínos změn do státního rozpočtu odhaduje ministerstvo financí na více než 20 miliard korun. Změny DPH se podle propočtů ministerstva financí dotknou zejména důchodců a nízkopříjmových domácností s dětmi.

Životní náklady důchodců by se měly příští rok bez zohlednění kompenzací zvýšit dle propočtů ministerstva o téměř dvě procenta, měsíčně tedy o 313 korun. Nízkopříjmovým domácnostem by měly náklady měsíčně stoupnout o 263 korun.

Životní náklady kvůli změně DPH by v příštím roce měly stoupnout všem skupinám domácností, zatímco v roce 2013 by měly růst důchodcům a nízkopříjmovým domácnostem s dětmi, ostatním by měly mírně klesnout.

Vláda chystá i kompenzace

Sjednocení obou daňových pásem má řadu kritiků nejen z řad opozice, kteří upozorňují zejména na skutečnost, že dojde ke zvýšení cen základních potravin, léků i kupříkladu knih.

Vedle zvýšení sazeb DPH se zvýší i sleva na dani. Rodiče si budou moci na vyživované dítě odečíst o 150 korun měsíčně více. To by mělo rodinám kompenzovat růst DPH.

Hlasování předcházelo mimo jiné vystoupení poslance a středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD), který změny DPH kritizoval. Ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) nazval „prohnaným lišákem“, který se reformou snaží škodit. „Věřím, že občané to spočítají straně i vám osobně,“ dodal Rath.

Poslanci rovněž schválili omezení podpory stavebního spoření. Státní podpora klesne na maximálně 2000 korun za rok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám