Hlavní obsah

Ostrava spouští petici proti daňovým změnám, nechce přijít o miliardu ročně

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Ostravu nedáme, zní z ostravského magistrátu, který pokračuje v boji proti připravované vládní novele zákona o rozpočtovém určení daní. Ta by největší města připravila o část financí ze státního rozpočtu. Město proto v pátek zahájilo informační kampaň, aby obyvatele seznámilo s možnými dopady na chod krajské metropole. V rámci kampaně magistrát spustí také petici.

Článek

Sněmovna o novele bude rozhodovat během letošního září či října. Pokud ji poslanci schválí, město Ostrava se obává, že od roku 2013 definitivně přijde ročně o necelou miliardu korun.

„Málokdo si dokáže představit, jak velký dopad na chod města by mělo, kdybychom přišli ročně o miliardu korun. Souhlasíme s tím, že malým obcím by se mělo přidat, ale přece ne na úkor čtyř největších měst v republice. Kromě Ostravy je to Praha, Brno a Plzeň. Navíc podle prvních propočtů by tato změna byla velmi nevýhodná pro celý Moravskoslezský kraj. Ostravě chce stát vzít miliardu, ale menším obcím tyto peníze nepřerozdělí. Mají dostat dohromady jen necelých 400 miliónů korun. Kraj by tedy novou novelou přišel téměř o půl miliardy, kterou stát dá do jiných částí republiky. Přitom už nyní náš kraj dostává z daní nejméně peněz z celé republiky. To není v pořádku,“ prohlásil ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) s tím, že původně chtěl stát Ostravě „sebrat jen“ 240 miliónů.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Odznáčky připravené v rámci akce

„Ale už tehdy jsme si říkali, že by to pro město bylo neúnosné. Přijít o zhruba 913 miliónů korun by však mělo až fatální dopad na chod města. Ostravě hrozí, že se přestane rozvíjet, budou se muset zdražit služby,“ doplnil primátora jeho náměstek přes finance Tomáš Petřík (ODS). V rámci spuštěné kampaně funguje také web www.ostravunedame.cz. Na těchto stránkách lidé naleznou informace o připravovaných návrzích.

Petice i varování osobností

Svůj nesouhlas s chystanou změnou mohou vyjádřit podpisem petice, kterou iniciovala skupina ostravských osobností pod záštitou města. „Archy budou k dispozici od pondělí 5. září například na pobočkách Ostravského informačního servisu, či Knihovny města Ostravy,“ upřesnila ostravská mluvčí Andrea Vojkovská a dodala, že kompletní seznam, kde lze petici podepsat, najdou občané právě na webu kampaně. Celá protestní kampaň vyjde město na maximálně půl miliónu korun.

Pro obyvatele jsou připraveny placky s nápisem OSTRAVUnedame.cz v různých barvách, ale také leporela, na nichž zjistí, co by se tím, když Ostrava přijde o miliardu korun, mohlo zhoršit.

V ohrožení Colours i sloni

Ostravské osobnosti podpořily kampaň města také svými vystoupeními v desetiminutovém klipu, který bude od pátku na oficiálním webu města i kampaňových stránkách. Například ředitelka mezinárodního festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová zde informuje o ohrožené budoucnosti této mimořádné několikadenní akce.

Rektor Vysoké školy báňské Ivo Vondrák poukazuje na dotaci města, bez které by univerzita nezískala evropské dotace na vznik superpočítačového centra.

Podle ošetřovatelů ze zoo je v ohrožení i chov ostravských slonů. „Na stravu jednoho slona potřebujeme 130 až 140 tisíc korun ročně. Bez podpory města by sloni v Ostravě nemohli být. Sloni nejsou zadarmo,“ konstatuje ošetřovatel Dan Zvolánek v klipu.

Kromě zmíněných v něm bojují za město fotbalista Václav Svěrkoš, hokejista Jiří Burger, herci Norbert Lichý a Vladimír Polák, lékařka Barbora Haferníková i ředitel moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám