Hlavní obsah

Česko poskytne do bojových sil EU 350 vojáků

Česká armáda poskytne v roce 2012 do unijních sil rychlé reakce, tzv. battlegroup 350 vojáků. Ve čtvrtek to po jednání s předsedou vojenského výboru EU Hakanem Syrénem oznámil náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. V bojovém uskupení bude 2800 vojáků z celkem šesti zemí. Češi se tam setkají s Němci, Rakušany, Chorvaty, Makedonci a Iry.

Foto: René Chvalina, Právo

Ilustrační foto

Článek

Česká armáda předpokládá, že do battlegroup vyčlení mechanizovanou rotu doplněnou o potřebné logistické zabezpečení, uvedl Picek.

Společná jednotka šesti zemí unie bude připravena kdykoli zasáhnout v oblasti, kde by její nasazení bylo potřeba. Zatím se nepředpokládá, že by byla vyslána například do občanskou válkou zmítané severoafrické Libye.

"Žádný předpoklad pro nasazení v Libyi není. Vše ale bude záležet na vůli tamního lidu. Libyjci si nyní nepřejí přítomnost žádných západních vojáků na svém území," vysvětlil Syrén.

Nasazení během deseti dnů

"Bojová uskupení Evropské unie mohou vykonávat celé spektrum činností. Od humanitární pomoci, přes oddělení válčících stran silou, až po rekonstrukční úkoly," dodal Syrén. V okolí unie je podle něj potřeba například humanitární pomoc.

Bojová jednotka EU má být v pohotovosti ve druhé polovině roku 2012. Česko zatím v minulosti vytvořilo podobné bojové uskupení společně se Slováky. Battlegroup má být schopna rychlého nasazení do deseti dnů až do vzdálenosti šesti tisíc kilometrů od Bruselu. Bojové uskupení EU zatím nikdy v historii zasahovat nemuselo. Přesnou podobu zasahujících jednotek by určila až konkrétní mise, na jejímž zadání by se museli shodnout politici Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám