Hlavní obsah

Zápach v Libiši pocházel z dceřinky Spolany

MĚLNÍK

Z neratovické Spolany unikly minulý týden chemikálie. Havárii prokázaly analýzy. Látky se ve středu dostaly zřejmě vinou vadné kanalizace do Libišské strouhy na Mělnicku. Pocházely z dceřiné společnosti Spolana Neratovice Nerapharm, která se zabývá farmaceutickou výrobou. Únik chemikálií potvrdil v pondělí mluvčí Spolany Josef Petrů.

Článek

Spolana přitom ve čtvrtek odmítala, že by látky, na jejichž únik upozornil obyvatele Libiše u Neratovic dráždivý zápach, pocházejí z její továrny. Zápach se objevil u Libišské strouhy, odkud hasiči odebrali vzorky vody.

Rozbory ukazují podle mluvčího Petrů na to, že šlo o jednorázový únik látek z dceřiného podniku Spolany Nerapharm. "Na základě rozborů byla odstavena část výroby Nerapharmu, zbývající pracuje v režimu přísného monitoringu," uvedl Petrů s tím, že zatím existují tři verze vysvětlení úniku. Jednou z nich je vadná kanalizace.

"Ujistili nás, že výroba nepojede, dokud se nezjistí příčiny úniku," uvedla mluvčí České inspekce životního prostředí Eva Rolečková s tím, že specialisté budou odebírat na místě další vzorky. Nerapharm podle jejích informací pracuje s rozpouštědly.

Hasiči již ve středu večer odebrali vzorky vody z Libišské strouhy i okolí závodu. Ve čtvrtek Spolana oznámila, že ve vzorcích nebyly nalezeny žádné nadlimitní hodnoty znečišťujících látek. Z ovzduší se jim nepodařilo odebrat vzorek vhodný ke zkoumání, protože koncentrace pachů byly příliš nízké. V pátek provedli další odběry. Odpady ze Spolany tečou do Labe?

"Konečně se jednou ukázalo, že mám pravdu. Já už tvrdím patnáct let, že Spolana má kanalizaci svedenou do Libišské strouhy a že to teče všechno do Labe. Teď se sami usvědčili, že to tak opravdu je," řekl dnes ČTK František Štrupl, který na zápach upozornil. Mluvčí Spolany tuto hypotézu odmítl komentovat.

Štrupl upřesnil, že poprvé se nad strouhou na jeho pozemku objevil jakýsi mrak či opar a s ním i štiplavý zápach v úterý v 17:30. Nepříjemný pach, který působil obyvatelům Štruplova domku zdravotní potíže, vždy trval asi do 20:00. Totéž se opakovalo i ve středu, čtvrtek a naposledy v pátek, kdy na místo dorazil i generální ředitel Spolany Miroslav Kuliha. "Máme od té doby opary, bolesti hlavy a pálí nás v krku. Krk mám jak struhadlo," řekl Štrupl.

Tvrdí, že zápach pocítili i další obyvatelé obce, ale protože všichni mají příbuzné pracující ve Spolaně, báli se to podle něho ohlásit. Štrupl již minulý týden odhadl, že zápach připomíná nějaká rozpouštědla. Mluvčí Spolany Jan Martínek minulý týden ČTK řekl, že podle názoru hasičů a dalších lidí na místě je zápach spíše živočišného původu, ale nikoliv chemický.

František Štrupl je známý odpůrce Spolany. Právě u jeho kachen objevili Greenpeace na konci roku 2002 nadlimitní hodnoty dioxinů. Štrupl je pevně přesvědčen, že Spolana působila v předešlých letech vážné ekologické škody v širokém okolí továrny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám