Hlavní obsah

Milión školáků zasedl do lavic, Klaus jel pozdravit studenty v Ostravě

Právo, Novinky, ČTK, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na 1,2 miliónu dětí s aktovkami ve čtvrtek ráno zaplnilo ulice, začíná škola. Kvůli klesajícímu počtu studentů se od nového školního roku sloučila až stovka středních škol v celé republice, žáků nastoupí o 23 000 méně než loni.

Prvňáčci vyrazili do školVideo: Novinky

 
Článek

Na středních školách ve čtvrtek také začnou opravné maturity. Základní školy zase v následujících deseti měsících čeká testování žáků v 5. a 9. třídách, školy také začnou uzavírat smlouvy s rodiči zlobivých dětí.

Do prvních tříd nyní nastupuje 101 000 dětí, po letech se tak zastaví propad počtu žáků na základních školách.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Šestiletá Anička Balajková a Jakub Knedla z Bohuslavic u Zlína za sebou mají první okamžiky strávené ve školní lavici.

Od ledna možná přibude i školek, ministerstvo totiž podpoří firemní mateřinky a začne jim dávat měsíčně až 2000 korun na jedno dítě. V novém kalendářním roce by také měli dostat přidáno zkušení kantoři.

Klaus vyrazil do Ostravy

První den nového školního roku zahájil prezident Václav Klaus v Ostravě. Přijel slavnostně otevřít do Ostravy-Vítkovic novou pobočku soukromé školy PORG, které šéfuje jeho syn Václav Klaus mladší. Na nádraží jej s pugétem bílých orchidejí a růží přivítal hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas (ČSSD).

Po návštěvě výběrové školy PORG se vydal prezident pozdravit děti ze státní Základní školy Generála Janka v Ostravě-Mariánských Horách. Setkal se také s ostravským primátorem Petrem Kajnarem (ČSSD). Odpoledne prezident vyrazil prohlédnout si provoz strojírenské společnosti Vítkovice. Návštěvu moravskoslezské metropole zakončí v 16 hodin autogramiádou svých knih v Domě knihy Librex.

„Všichni se mě ptají, proč letos zahajuji školní rok právě v Ostravě a na škole svého syna. Důvod je prostý. O Vánocích se mě syn zeptal, podle jakého klíče si školy vybírám a proč jsem u něj za těch osm let ještě nebyl. Vysvětlil jsem mu, že se řídím podle toho, který dopis s žádostí o návštěvu v roce přijde první. No a Vašek přišel hned prvního ledna,“ usmíval se prezident Klaus a dodal, že vždy se snaží zahájit školní rok ve dvou školách, proto ve čtvrtek navštíví také základní školu v Ostravě-Mariánských Horách.

Zde ho děti z celé základní školy přivítaly v tělocvičně. Dotazovaly se pana prezidenta na to, jestli ho jeho práce baví a proč je prezidentem. Prezidenta na školách doprovázel hejtman kraje, na základní škole jej uvítala také starostka Mariánských Hor Liana Janáčková.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Václav Klaus se školáky v Ostravě

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám