Hlavní obsah

Bárta na nahrávce s Kočí: Mám autoritu, že co řeknu, se stane

Veřejnost má opět díky nahrávce Kristýny Kočí možnost vyslechnout si část soukromého rozhovoru o politice VV, který vedla Kočí s neformálním lídrem strany Vítem Bártou. Bárta v restauraci mimo jiné Kočí vysvětloval, že nemá potřebu rozbíjet poslanecký klub VV, protože má dost velkou autoritu na to, aby se stalo vše dle jeho vůle i za cenu krvavých obětí. Na jeho slovo slyší prý koaliční partneři, poslanci, ministři i zákulisní hráči.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kristýna Kočí přichází do Sněmovny.

Článek

Kočí tehdy z postu předsedkyně klubu poslanců VV popisovala kritický stav strany s tím, že už nemá sílu spolu s někdejším místopředsedou VV Jaroslavem Škárkou zahlazovat četné problémy a udržovat klub v jednotě a klidu. Bárty se pak ptá, zda klub cíleně rozbíjí, a obviňuje jej, že intrikuje proti ní a Škárkovi, aby se vzdali mandátů.

Bárta reagoval podrážděně. „Je to pořád to samé téma. Nějaká ambice si myslet, že já budu něco rozbíjet. Ale já nic nemusím rozbíjet. Já mám teď autoritu k tomu, aby prostě, když si řeknu, že se něco stane, tak se to prostě přímočaře stane. I za cenu nějakých krvavých obětí. Jak vůči koaličním partnerům, tak vůči poslancům, ministrům a i vůči zákulisí, které k té hře patří,“ citovala z odposlechu Bárty MF Dnes, která má záznam k dispozici.

Bárta Kočí podezříval z dramatizace problémů

Bárta pak v mírnějším tónu připouští, že je i jeho chybou, že poslancům více nevysvětluje kroky vedení, ale dodává, že v tomto ohledu se plně spoléhá na ni, a proto si ji vybral, jelikož má podle něj k tomu dispozice - "cynický nadhled a sociální inteligenci".

"Ty jsi záměrně předsedkyní klubu, protože máš komunikačně-vztahové schopnosti. Dokážeš zkomunikovat pragmatičtější i ty filozofičtější typy poslanců. A upřímně řečeno, mrzí mě, že namísto toho, abys ty emoce brzdila, jako hromosvod je pohltila a tu energii přenesla na mě, a oba jsme si pak řekli, co s tím uděláme – abychom udělali třeba pšouk do země, nebo naopak abychom pozitivní energii k něčemu využili – tak ty jsi teď působila jako zesilovač nebo reproduktor pro negativní emoce. To je strašně špatně. Chci věřit tomu, že to není záměr. Ale že je to mladická nerozvážnost a nezkušenost,"  řekl Bárta.

O postavení poslance

„Teď jde spíš o to, co dál. Klub se může zklidnit. Ale pokud budeme bojovat mezi sebou přes média – a tvoje síla je mnohem větší – tak to nemůže vyhrát nikdo. Protože ty sr..ky pak padají na nás na všechny. A to je pro stranu absolutně špatně. Tak si pojďme říct, co je cíl? Jestli je cíl mě odvolat, tlačit na to, abych složila mandát?“ opáčila Kočí. To ale Bárta „kategoricky“ popřel.

Kočí také Bártovi vytkla, že všichni poslanci VV stále kryjí chování ministrů, ale za jejich problémy se nikdo nestaví. „Poslanec je nezničitelný. Poslanec je naprosto stabilní článek v systému. Ale jakákoli ztráta ministra je destabilizace. Odvolání ministra je hned,“ odpověděl Bárta a lusknul prsty.

O postavení ministra

„Kdyby to, co má Alexandr Vondra (kauza Promopro – pozn. red.), bylo na úrovni koaličního partnera, tak se premiér pos... za 10 minut a na schůzi vlády jen řekne: Rezignujte, pane ministře. A proto míra obrany vůči ministrovi musí být ultraextrémní,“ doplnil Bárta. A posléze ještě dodá: „Ale to všechno, co mi říkáš, je daleko hlubší problém, než jsem čekal.“

O čtyři dny později, 29. března, Bárta předal Kočí obálku s půlmiliónem korun. Kočí ji předá notářce a o něco později také policii i s trestním oznámením. Na polici se pak přihlásil i Škárka, který přiznal, že od Bárty bral po celé měsíce až padesátitisícové částky, ale poslední suma - 170 tisíc - se mu prý už jevila jako úplatek za loajalitu. Kočí se Škárkou a ještě přeběhlíkem Stanislavem Humlem klub VV opustili.

Nahrávání součástí politických her

Tou dobou se objevila v médiích další nahrávka, kterou pořídil člen VV při rozhovoru s nic netušící Kristýnou Kočí. Ta se horlivě rozvykládala o zákulisních poměrech, přičemž dala vzniknout dojmu, že s rozpadem klubu její plány počítaly.

Sněmovna tento týden vyhověla žádosti policie a vydala ke stíhání poslance Bártu i Škárku.

Kočí si porady VV nahrála minimálně ještě v jednom případě. V květnu se na You Tube objevily nahrávky z párty špiček VV, kde údajně přiopilí poslanci a ministři jadrným jazykem rovněž probírali politiku a strategie do budoucna. Bárta se mezi kolegy například prsil, že „umí“ prezidenta Václava Klause nebo že si jej kvůli dostavbě Temelína zvali osobně americký prezident Barack Obama i ruský premiér Vladimir Putin. Bárta to označil za jednu z plodnějších debat a avizoval, že v budoucnu se objeví ještě další nahrávky pořízené rebelkou Kočí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám