Hlavní obsah

Kubice je proti odebírání výsluh bývalým vojákům a expolicistům

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra Jan Kubice není nakloněn návrhu ministerstva obrany odebrat výsluhy bývalým vojákům, policistům či vězeňským dozorcům po dobu, co pracují ve státní správě. Naopak ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) iniciativu resortu obrany vítá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

„Já jsem proti těmto radikálním řešením. Stát by se tímto způsobem připravil o lidi, kteří jsou proškolení a vycvičení. Byla by to škoda, ale na druhou stranu chápu snahu šetřit,“ řekl Právu Kubice.

Ministr vnitra jako bývalý policista bere měsíční výsluhu okolo 13 tisíc korun. Osobně by s tím, kdyby o výsluhy v době státní služby přišel, neměl problém. „Mně osobně by to nevadilo. Když jsem se stal ministrem, tak jsem se naivně domníval, že na výplatu výsluh nemám nárok, a chtěl jsem ji zastavit, ale byl jsem přesvědčen, že na to nárok mám,“ podotkl. Ministerský plat je 112 512 korun plus 17 100 korun náhrad.

Podle informací Práva na ministerstvu vnitra pracuje 350 bývalých policistů. Stovky či tisíce policistů pracují na jiných ministerstvech, v krajích i obcích.

Pospíšil návrh vítá

Nový zákon by se dotkl i bývalých pracovníků věznic. Pospíšil je ochoten s obranou jednat. „Návrh ministerstva obrany mi připadá racionální a logický. Když někdo pracuje pro stát a dál bere peníze, tak mi nepřijde šťastné, aby bral ještě výsluhy,“ řekl Právu Pospíšil. Dodal, že výsluhy by měly být určeny pro dobu, kdy vojáci či policisté opustí státní sféru.

Jak informovalo Právo již v pondělí, v resortu obrany by se zrušení souběhu výsluh a platů týkalo nejméně 2500 lidí, tedy skoro třetiny civilních zaměstnanců. Průměrná výsluha vojáků je 11 600 korun měsíčně.

Ministerstvo obrany by chtělo, aby nová úprava byla platná od roku 2013. Vojáci či policisté by podle vznikajícího návrhu neměli přijít o celou výsluhu. Za dobu státní služby by se jejich výsluha měla – zhruba o třetinu hodnoty nevyplacených výsluh – zhodnocovat.

Stát již výsluhy bývalých příslušníků začal redukovat, od začátku roku jsou zdaněny 15 procenty. Obrana také přemýšlí o tom, že se do výpočtu výsluh nebudou započítávat odměny, aby zabránila tomu, aby např. jeden bývalý vojenský lékař pobíral 64 tisíc výsluh měsíčně.

Snahy současné vlády osekat výsluhy vyvolaly mezi příslušníky odpor. Zhruba tisíc bývalých vojáků se spojilo a už podalo na ministerstvo obrany žalobu.

Reklama

Související témata:

Související články

Tisíce bývalých vojáků přijdou o výsluhy

Čeští vojáci a jejich bývalí kolegové v armádě mají chmurné vyhlídky. Tisíců z nich se dotkne propouštění. A další, kteří se už uchytili ve státní službě,...

Výběr článků

Načítám