Hlavní obsah

Ministerstvo obrany chce obnovit odvody branců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řady záložníků se kvůli zastaralým mobilizačním zákonům zužují a armáda začala uvažovat o znovuzavedení odvodů. Profesionální vojáci ve výslužbě by měli v budoucnu chodit na pravidelná cvičení. Informovala o tom Česká televize.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Řady profesionálních vojáků mají v budoucnu posílit branci.

Článek

Armáda se tak chce vypořádat s hrozbou přírodních katastrof, teroristických útoků nebo napadení některého ze spojenců NATO. Odvody by ale na rozdíl od nedávné praxe neměly být plošné. Stávající zákony počítají jen se všeobecnou mobilizací, a to v případě války.

„Může jít třeba o lidi, kteří rozumí spojovacím technologiím nebo umí opravovat techniku. Ale třeba to také můžou být piloti,“ sdělil ČT bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý.

Armáda by své návrhy měla vypracovat do příštího roku, poté by se už měly zapracovávat do paragrafového znění.

Jednou z možností je například možnost povolat jen určitý ročník, což by armádě zajistilo stovky až tisíce branců.

Posílit řady záložníků by měli také profesionálové, kteří už z aktivní služby odešli. Měli by se zúčastňovat pravidelných cvičení s vojáky a na stole je i varianta, že by posilovali zahraniční mise. K tomu je ale rovněž zapotřebí změna zákonů.

„Přiblížení a součinnost s armádou tady musí být a předpokládá se, že do budoucna bude ještě daleko na vyšší úrovni než v současné době,“ poznamenal v ČT prezident Asociace záložních brigád Arnošt Líbezný.

Reklama

Výběr článků

Načítám