Hlavní obsah

Vláda schválila tajemníka pro EU. Porušujete koaliční smlouvu, zlobí se TOP 09

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, jim, jas, rsk

Vláda ve středu schválila zavedení pozice státního tajemníka pro EU, podle TOP 09 je to porušení koaliční smlouvy. Tajemník by měl spadat pod gesci Úřadu vlády. Podle šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga (TOP 09) ale evropská politika patří pod ministerstvo zahraničí.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) na středečním jednání vlády

Článek

"Kolegové z TOP 09 s tím vyjádřili nesouhlas," přiznal premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že nejde o první případ. Následovat by podle něj mělo smírčí řízení v rámci koalice.

"Vicepremiér Schwarzenberg vznesl vážné námitky věcné, neboť je to otázka, která se týká úkolů a kompetencí ministra zahraničí. Já jsem si dovolil vznést námitky procesní, protože koaliční smlouva jasně říká, že zákony a usnesení vlády jsou koaliční pouze tehdy, když pro to hlasují alespoň dva ministři z každé strany," řekl Právu Kalousek s tím, že TOP 09 vznesla proti návrhu veto.

"Z mého pohledu je věc závažná především procesně. Přes jasné námitky a veto, dvě koaliční strany přehlasovaly třetí. Je to precedens, který ke koaliční spolupráci nemůže přispět. Je třeba si to vysvětlit na smírčím řízení a najít řešení," dodal.

S návrhem na zřízení postu speciálního diplomata vyrukoval Nečas na vládě minulý týden, kdy TOP 09 stávkovala kvůli sporu o úředníka Ladislava Bátoru a odmítala se jednání kabinetu zúčastnit. Původně se spekulovalo, že Nečas tak chtěl přimět koaličního partnera, aby se vrátil k jednacímu stolu vlády. Projednávání bodu bylo tehdy na týden přerušeno a ministři se k problému vrátili nyní.

Nedělejme z toho fetiš, žádá premiér

Nečas prosazení bodu zdůvodnil tím, že dosavadní  jednací řád operoval s neexistující funkcí náměstka ministra pro evropské záležitosti. Nově by měl tento tajemník na pracovní úrovni řídit jednání výboru pro EU.

Podle premiéra je celá věc zveličena do podoby "fetiše". Post by měl zastávat Vojtěch Belling, který již nyní působí ve vládní sekci pro evropské záležitosti. "Jednací řád se musel upravit, jestliže na 15 místech hovoří o ministrovi pro EU," uzavřel premiér.

Schwarzenberg v půli června v rozhovoru pro Právo uvedl, že si je vědom, že ODS má na politiku v rámci EU jiný názor, podle něj si je však třeba uvědomit, že ČR je součástí EU již několik let a měla by se aktivně zapojit do diskuze, a ne jen dělat „zlobivé děti“. Tehdy si Schwarzenberg možnost zavedení zvláštního tajemníka pro EU vůbec nepřipouštěl. [celá zpráva]

Diplomatickou strategii vůči EU z pera Schwarzenberga kritizoval v minulosti Václav Klaus, podle nějž je příliš proevropská.

Tématem se koalice zabývala už před rokem po sestavení koaliční smlouvy. Tehdy proti Nečasovu záměru protestovala nejen TOP 09, ale i VV.

Reklama

Výběr článků

Načítám